9. Sınıflar sağlık bilgisi dersi 1. dönem 1. yazılı sınav soruları (Paylaşım:Editör)
9. Sınıf sağlık bilgisi dersi yazılı sınav çalışma soruları ve cevapları-4
9. Sınıf sağlık bilgisi dersi yazılı sınav çalışma soruları ve cevapları-4 (klasik sorular)
1. Diş fırçalama tekniği hakkında kısaca bilgi veriniz.
Diş fırçalamada genel kural, fırçanın diş etinden dişe doğru dairesel hareket ettirilmesidir. Fırçalamaya en arkadaki dişten başlanır. Fırça 45 derecelik bir açı ile diş-diş eti birleşimine yerleştirilerek diş etinden dişe doğru hareket ettirilir. Aynı hareket her dişin üzerinde tekrarlanır. Önce yanağa bakan diş yüzeyleri temizlenir. Bu sırada dişler kapalı pozisyondadır. Daha sonra ağız açılarak dişlerin iç yüzleri temizlenir. En son olarak da dişlerin çiğneme yüzeyleri ileri geri hareketlerle fırçalanır.
2. Ağız kokusunun sebepleri nelerdir?
Ağız kokusunun nedenleri arasında; diş çürüğü, diş eti hastalıkları, sinüzit, bademcik iltihabı, solunum sistemi hastalıkları, şeker hastalığı ve sindirim sistemi hastalıkları ağız kokusunun sebepleri arasındadır.
3. Tırnak bakımı nasıl yapılmalıdır?
El tırnakları belli aralıklarla yarım ay şeklinde (oval) kesilmelidir. Tırnak diplerinde kir biriktiğinde bu bölgeler sert fırça ile fırçalanarak temizlenmelidir. Tırnaklar ve tırnak kenarlarındaki deri parçaları dişlerle koparılmamalı, tırnak makasıyla alınmalıdır. Ayak tırnakları da batıklara neden olmaması için düz kesilmelidir.
4. Ayak temizliğinde dikkat edilmesi gerekenleri yazınız?
Ayaklar her gün mutlaka bol su ile sabunlanarak yıkanmalı ve kurulanmalıdır. El ve ayaklar için ayrı ayrı havlular kullanılmalıdır. Naylon ve sentetik çoraplardan kaçınılmalı, pamuklu çoraplar tercih edilmelidir. Her gün çorap değiştirilmelidir.
5. Banyo yaparken nelere dikkat etmeliyiz?
Banyo suyu sıcaklığı 33 ve 38 derece olmalıdır. Yıkanmadan önce kullanılacak yerler su ve sabunla iyice yıkanmalıdır. Aç karnına yıkanılmalıdır.
6. Sağılın geliştirilmesi ve korunması kavramını açıklayınız.
Sağlığın geliştirilmesi ve korunması, sağlığı etkileyen kişisel ve çevresel olumsuz etmenlerin ortadan kaldırılarak sağlığın sürdürülmesi ve daha iyiye götürülmesi olarak tanımlanabilir.
7. Sağlığın geliştirilmesine katkıda bulunabilecek kurum ve kuruluşlar hangileridir?
Hastaneler, halk sağlığı müdürlükleri, aile sağlığı merkezleri, toplum sağlığı merkezleri, ağız
ve diş sağlığı merkezleri, yerel yönetimlerin sağlık birimleri, Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına bağlı gıda denetim birimleri, sivil toplum kuruluşları, basın ve yayın kuruluşları da sağlığın geliştirilmesi ve korunmasında büyük öneme sahiptir.
8. Fiziksel aktivitenin bedensel. ruhsal ve sosyal sağlık üzerindeki etkileri nelerdir?
Bedensel Sağlığımız Üzerindeki Etkileri: Kas kuvvetinin korunmasını, kas ve eklemlerin esnekliğinin korunmasını ve kas dokusuna ulaşan oksijenin artırılmasını sağlar. Vücut duruşu ve düzgünlüğünü korur. Kalp ve dolaşım sisteminin düzenli çalışmasını, korunmasını sağlar. Metabolizmayı hızlandırır ve kilo alımını önler. Kan basıncını ve kan şekerini düzenler.
Ruhsal ve Sosyal Sağlığımız Üzerindeki Etkileri: Kişinin kendini iyi hissetmesini ve mutlu olmasını sağlar. Depresyonla başa çıkma ve olumlu düşünebilme yeteneğini geliştirir. Kendiyle barışık, öz güvenli bireyler yaratır. Bireyler arası iletişimi ve dayanışmayı artırır, ekip ruhunu güçlendirir. dersimiz.com
Gelecekteki Yaşamımız Üzerindeki Etkileri: Sağlıklı yaşlanmayı, kansere karşı korunmayı sağlar. Erken ölüm riskini azaltır. Yaşlılık döneminde insanların bedensel ve ruhsal yönden sağlıklı olmaları, gençken yapılan fiziksel aktivite miktarı ile doğru orantılıdır.
9. 0-6 yaş grubu çocuklarda yeterli ve dengeli beslenmenin önemini açıklayınız.
0-6 yaş döneminde zeka gelişimi büyük ölçüde tamamlanır. Bu dönemde yetersiz ve dengesiz beslenme, zeka geriliği, dikkat eksikliği ve geç öğrenmeye neden olabilir.
10. Şişmanlığın ortaya çıkış nedenleri nelerdir?
Aşırı yeme, daha çok yağ ve şeker içeren besinleri tüketme, öğün atlama ve hızlı yeme gibi yanlış beslenme alışkanlıkları, fiziksel aktivitenin yetersizliği şişmanlığa neden olur.
11. Vücut sağlığının korunması, sürdürülmesi için giyecek ve ayakkabı seçiminde nelere dikkat edilmelidir?
Ayakkabı seçimi için dış görünümden çok mevsimsel özellikler ve vücut yapısına uygunluk dikkate alınmalıdır. Ayağın rahat etmesine ve ayakkabının ayağı sıkmamasına dikkat edilmelidir. Ayak şekline uymayan ayakkabılar, ayak şeklinin ve kan dolaşımının bozulmasına neden olabilir.
Başparmakla ayakkabının burnu arasında 1,5 cm'lik boşluk bulunmalıdır.
Çok yüksek topuklu, sivri burunlu ayakkabılar tercih edilmemelidir. Ucu sivri ve dar ayakkabılar, ayak tırnaklarında batmalara, yüksek topuklu ayakkabılar ise ayak kemiğinin yapısında bozulmalara ve duruş bozukluklarına neden olur.
12. Yaşadığınız şehrin belediyesinde çevre sağlığının geliştirilmesi konusunda çalışan yetkili biri olduğunuzu düşününüz. Sağlığı geliştirici bir ortam oluşturulması için çalıştığınız çevrede ne gibi hizmetler verilmesini, hangi yapı ve tesislerin kurulmasını sağlardınız? Neden?
Su, hava ve toprak kirlenmesini önleyici çalışmalar yapılmasını sağlamak. Yaşadığımız çevrede bulunan park alanları, spor salonları, belediyeye ait spor tesisleri gibi merkezler de sağlığın geliştirilmesine ve korunmasına katkı sağlar. Bu gibi merkezlerin kullanımı yaygınlaştıkça sağlığın geliştirilmesi ve korunmasına katkısı daha da artacaktır.
Hazırlayan: Mehmet UÇAR
Editör 3
9. Sınıf sağlık bilgisi dersi yazılı sınav çalışma soruları ve cevapları soru bankası soru sitesi indirmesiz sorular indirmeden sorular üyeliksiz çalışma soruları sınavlara hazırlık klasik sorular
Ortaöğretim (Lise) 9. Sınıflar Soru Bankası Sağlık Bilgisi Dersi Soru Bankası Soruları
9. sınıf Sağlık Bilgisi Dersi 2. Dönem 1.Yazılı Sınav Soruları (Paylaşım:Editör)
9. Sınıf sağlık bilgisi dersi yazılı sınav çalışma soruları ve cevapları-14 (Paylaşım:Editör 3)
9. Sınıf sağlık bilgisi dersi yazılı sınav çalışma soruları ve cevapları-13 (Paylaşım:Editör 3)
9. Sınıf sağlık bilgisi dersi yazılı sınav çalışma soruları ve cevapları-12 (Paylaşım:Editör 3)
9. Sınıf sağlık bilgisi dersi yazılı sınav çalışma soruları ve cevapları-4 Hakkında Yorum Yazın...
9. Sınıf sağlık bilgisi dersi yazılı sınav çalışma soruları ve cevapları-4 Hakkında Yazılan Yorumlar
Henüz Yorum Yazılmamış.
İlk Yorumu Siz Yazabilirsiniz.