Eğitim Sitesi

Dilekçe Nedir? Dilekçe Hakkında Kısaca Bilgi

Güncel Dil ve Anlatım terimleri sözlüğümüzde Dilekçe terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Dilekçe nedir? Dilekçe ne demek? Dilekçe hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.

Dilekçe Terimi Hakkında Bilgiler

Dil ve Anlatım Terimi Olarak Dilekçe:

 Kişilerden makam ve dairelere bir dileği iletmek amacıyla yazılan mektuplara dilekçe denir. Dilekçeler de resmi mektup sayılır.


Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Dilekçe:

Bir istek veya şikayeti bildirmek için resmi makamlara sunulan, imzalı ve adresli, pullu veya pulsuz yazı.


Hukuk Terimi Olarak Dilekçe:

Bir isteği üst makama ulaştıran yazı,


Benzer Dil ve Anlatım Terimleri

Gezi Yazısı (Seyahatname): Yazarın yurt içinde ve yurt dışında gezip gördüğü yerlerin ilgi çekici özelliklerini anlattığı yazı türüdür.

Bibliyografya: Eski Yunancada vasıflandırmak anlamına gelen biblios (kitap) ile grapho(yazma) kelimelerinden türemiştir. "Kitaplar hakkında yazı" anlamında kullanılmıştır. Kısaca bibliyografya; bilim, sanat gibi fikir ürünleri ve kayıtlarla ilgili yayınları bir düzen içerisinde toplayan listedir. Fakat genellikle anlattıkları eserlerin nerede bulunduklarını göstermezler. Bu özellikleriyle kataloglardan ayrılırlar.

İlk bibliyografya eserimiz Katip Çelebi'nin yazdığı "Keşfü'z Zünun" adlı eserdir.

Portre: Bir kişiyi karakteristik özellikleriyle okuyucuya tanıtmak amacıyla yazılan edebi yazılara denir.

Çeviri-Adapte: Bir dilden başka bir dile aktarılan yazıya veya esere "çeviri" ya da "tercüme" denir.

Çeviri yapan kişiye "çevirmen" veya "mütercim" adı verilir.

Yabancı dilde yazılmış bir edebiyat eserini yerli özelliklere ve adetlere uyacak şekilde değiştirerek kendi diline çevirmeye adapte , adaptasyon veya uyarlama denir.

Öznellik: Söyleyenin kişisel görüş ve izlenimlerine dayanan kişiden kişiye göre değişebilen yorumlar içeren anlatımdır. (Görecelik)

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Online Dil ve Anlatım Terimleri Sözlüğü