Araç Muayene İstasyonu Nedir? Araç Muayene İstasyonu Hakkında Kısaca Bilgi

Araç Muayene İstasyonu Terimi Hakkında Bilgiler

Trafik ve İlk Yardım Terimi Olarak Araç Muayene İstasyonu:
Araçların niteliklerini tespit ve kontrol edebilecek cihaz ve personeli bulunan ve teknik kontrolü yapılan yerdir.

Araçların Muayenesi;

HUSUSİ (BİNEK) OTOMOBİLLER VE HER TÜRLÜ RÖMORKLARI;
Hususi yani binek otomobiller ve bu sınıfta yer alan araçların her türlü römorkları, ilk üç yaş ve sonrası her iki yılda bir muayene edilmelidir. Yani ticari olmayan hususi otomobiller 0 km ise ilk muayenesi 3 yıl sonra yapılır. Üç yıl sonunda ise her iki yılda bir muayenesi yapılması zorunludur.

RESMİ OTOMOBİLLER VE HER TÜRLÜ RÖMORKLARI;
Resmi otomobiller ve bu sınıfta yer alan araçların her türlü römorkları, ilk üç yaş ve sonrası her iki yılda bir muayene edilmelidir.

KAMYON, KAMYONET, MİNİBÜS, OTOBÜS VB. TİCARİ TAŞITLAR;
Diğer bütün motorlu araçlar ve bu sınıfta yer alan araçların her türlü römorkları, ilk bir yaş ve sonrası yılda bir muayene edilmelidir. (Taksi, kamyon, otobüs vb. ticari araçlar bu gruba dâhildir.)

Not: Kamyon, kamyonet, minibüs, otobüs, çekici türü ticari taşıtlar "0" (sıfır) km olsalar bile ilk bir yıl sonunda muayene edilmesi zorunlu olup bu araçların her yıl muayene ettirilmesi zorunludur.

 

Benzer Trafik ve İlk Yardım Terimleri:

Mükellefiyet: Yükümlülük.

Unsur: Öge.

İşaretleme: Taşıt yolu ile bordur, ada, ayırıcı, oto korkuluk gibi karayolu elemanları üzerindeki çeşitli renkte çizgi, şekil, sembol, yazı ve yansıtıcı ve benzer

Müsteşar: Bakanlıklarda, elçiliklerde bakan veya büyükelçiden sonra gelen en büyük yönetici.

Durma: Kırmızı ışık, yetkililerin dur işareti, yol kapanması gibi her türlü trafik zorunlulukları nedeni ile aracın durdurulmasına durma denir.

Enternasyonal: Uluslararası.