Atlas Nedir? Atlas Hakkında Kısaca Bilgi

Atlas Terimi Hakkında Bilgiler

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Atlas:
Dünyanın, bir ülkenin, veya bir bölgenin fiziki ve siyasi coğrafyası, ekonomisi, tarih vb. konularda toplu bilgi vermek için bir araya getirilmiş coğrafya haritalarıdır.

 

Coğrafya Terimi Olarak Atlas:
Haritalar takımı. Başka bir deyimle, bir cilt içinde bir araya toplanmış haritalar takımı. Atlas kehmesi, dünyayı omuzları üstünde taşıdığı düşünülmüş olan mitolojik tanrının yaptığına benzetilerek dünya haritalarını toplayan koleksiyonlara verilmiş bir ad. Atlasın, bugünedek çok çeşitleri yapılmıştır Coğrafya atlası, tarih atlası, dil atlası, deniz atlası, gök atiası.Bunların arasında coğrafya atlasları en yaygın olantarıdır, Coğrafya atlası, yeryüzünün bir parçasının, ya da bütününün, türlü yönden göstermek üzere yapılmış haritalar takımıdır. Bu haritalar içinde yerin doğal durumunu, beşeri ve ekonomik özelliklerini, yönetim ve siyasal durumunu gösterenleri vardır. Atlasta bütün yeryüzü, türlü harita izdöşümü yollarıyla bir arada gösterilmeye çalışıldığı gibi, herbir kara parçası, denizer, ülkeler de ayrı ayrı gösterilmiştir. Atlasların kimisinde bütün yeryüzü ile birlikte onun türlü bölümleri (karalar, denizler) yer tuttuğu gibi, kimisinde de sadece bir ülkenin bütün özelliklerini veren coğrafya haritalarının bir araya toplanmasına çalışılmıştır.

 

Kütüphanecilik Terimi Olarak Atlas:
Genellikle haritalardan oluşan ciltli eser. Başka konularda, örneğin anatomi gibi, resimli levhalardan oluşan eserlere de denir.

 

Mitoloji Terimi Olarak Atlas:
Titan İapetos ile Deniz kızlarından Klymene’nin oğlu. Diğer Titanlarla birlikte Olympos’a saldırdığı için Zeus onu gök kubbeyi omuzlarında taşımakla cezalandırdı.

 

Benzer Sosyal Bilgiler Terimleri:

Üniter Yapı: Devletin egemenlik hakkını kullandığı tüm sınırlar içinde aynı yasaların geçerli olduğu yapı.

Kavramsallaştırma: Bir terim kullanıldığında ne demek istendiğinin tanımlanması süreci.

Erozyon (Toprak Aşınması): Toprağın aşınmasını önleyen bitki örtüsünün yok edilmesi sonucu, koruyucu örtüden yoksun kalan toprağın su ve rüzgârın etkisiyle aşınması ve taşınması

Ova: Çevresine göre alçakta kalmış olan geniş düzlüklerdir.(Çukurova, Bafra, Çarşamba)

Deney Grubu: Deneye tabi tutulan denekler grubu.

Tehir: 1. Sonraya bırakma, erteleme. 2. Geciktirme.