Bağışıklık Terimi Hakkında Bilgiler
Belirli bir mikroorganizmaya karşı vücudun direncidir. Aktif ve pasif olmak üzere iki tip bağışıklık (immünite) vardır. Aktif immünite, hastalığın, çok hafif de olsa, bizzat geçirilmesiyle oluşur. Hastalığa neden olan organizmalar, vücutta antikor reaksiyonları uyandırırlar ve bu reaksiyonlar, bazı vakalarda, hayat boyu devam eder. Pasif immünite ise, antikor reaksiyonu uyandırıcak nitelikte, fakat kuvveti azaltılmış veya değiştirilmiş olan mikropların vücuda aşılanmasıyla oluşur.
Bir organizmada, bazı mikroplara, mikroorganizmalara ve bunların oluşturduğu maddelere karşı oluşturulan normal olmayan şartlara karşı koymayı sağlayan, doğal ya da sonradan aşı ile kazanılmış direnç.
Bir organizmada, mikroorganizmalara ve bunların oluşturduğu maddelere karşı oluşturulan normal olmayan şartlara karşı koymayı sağlayan, doğal yada sonradan kazanılmış direnç.
İnsan vücudunu dış etkenlere karşı koruyan savunma sistemine bağışıklık denir.
Benzer Ağız ve Diş Sağlığı Terimleri:
Oral Cerrahi: Ağızdaki cerrahi işlemler; örneğin diş çekimi, kist ve tümörlerin temizlenmesi ve kırık çene kemiğinin onarımı.
Diş Eti Embrasürü: Dişlerin kontak bölgeleri ile diş eti arasında oluşan üçgen bölge. Gingival Embrasür
Ultrasonik Skala: Diş taşını, plağı ve endotoksinleri dişten atmak için ultrason kullanan bir teknoloji.
Artık Kök: Diş çekildikten ya da kırıldıktan sonra çenede kalan kök.
Kalsiyum: Sağlıklı dişler, kemikler ve sinirler için gereken kimyasal element.
Yer Tutucu: Bebek dişlerinin erken kaybı durumunda daimi dişin yerine gelmesi için aradaki boşluğu koruyan diş apareyleri.