Bağlama Nedir? Bağlama Hakkında Kısaca Bilgi

Bağlama Terimi Hakkında Bilgiler

Denizcilik Terimi Olarak Bağlama:
Bir gemi veya deniz aracının şamandıra, iskele, rıhtım gibi yerlere yatmak maksadıyla halat verilmesi. 

 

Müzik-Dans Terimi Olarak Bağlama:
Adını alan ailenin temel sazıdır 17-24 perdesi vardır. Meydan sazından bir oktav, divan sazından ise beş ses tizdir. Üçerli gruplar halinde 6 ile 9 tel takılır. Alt telleri La sesine akort edilir. Orta ve üst tellerde devamlı akort değişikliği yapılır. Her düzende değişen orta ve üst tellerin akortlarıdır.

Bağlama düzeni alt ( La ) Orta ( Re ) Üst ( Mi ) ayrıca 19 ayrı düzende de çalınır.

 

Türkçe-Dil Bilgisi Terimi Olarak Bağlama:
Bir kelimenin sonses ünsüzü ile ondan sonra gelen kelimenin önses ünlüsünü veya ünlü ile başlayan ilk hecesini birleştirerek tek bir hece halinde söyleme veya okuma.

 

Edebiyat Terimi Olarak Bağlama:
Türkü nazım biçiminde nakarat.

 

Benzer Denizcilik Terimleri:

Aşoz: Kaplama tahtaları için omurga ve bodoslamalara açılan oyuklar.

Ana Serenler: Ana direk üzerinde bulunan serenlerdir. Bulundukları ana direklerin isimleri ile anılırlar.

Alesta Ferro: Demirin fundoya hazırlanması için verilen konuttur. Bu komutun verilmesi ile ırgat kontrol edilir ve zincirin serbestçe akmasını sağlayacak her türlü

Karşıla: Dümen ortalanmış iken dönüş etkisi atalet nedeniyle devam ediyorsa gemiyi rotanın diğer tarafına kaçırmamak için verilen kumandadır.

Şeytan Çarmıhı: İki halat arasına ağaç veya demir basamaklar konarak yapılan ve yan mataforalarına personelin filikalara binmesi için sarkıtılmış merdivenlere denir.

Orsa Pupa Palangaları: Yan yelkenlerin bumbalarını istenilen istikamette tutmak üzere bir ucu orsa pupa çemberindeki mapaya, diğer ucu küpeştedeki bir yere bağlanan iki adet