Demirler Terimi Hakkında Bilgiler
Denize zincir ve halatlar vasıtasıyla atılarak gemileri ve diğer vasıtaları olduğu yerde tutan malzemelere demir denir. Bir demir şu kısımlardan meydana gelir;
DENİZCİLİK VE GEMİCİLİKTE DEMİRİN KISIMLARI :
ANELE : Demirin, gemi ile ilişkisini sağlayan, zincirin kilitlendiği, demir bedeninin gemi tarafındaki son kısmıdır.
BEDEN : Demirin temelini teşkil eden orta kısımdır.
ÇİPO : Atıldığında tırnakların dibe saplanması için tırnakları dibe saplayacak hareketi sağlayan kısımdır.
ASKI MAPASI : Demirin ağırlık merkezine konmuş kuvvetli bir mapadır. Demir bu mapadan kaldırılarak istenilen bir yere düzgün bir şekilde oturtulması temin edilmiş olur.
KOLLAR : Demirin tutma yeteneğini sağlayan dibe saplanan kısımdır.
TIRNAK : Kolların son kısmında geniş yüzeyli ve ucu sivri olan kısımdır. Deniz dibine düşen demirin bu kısmı dibe saplanarak geminin istenilen mevkide, her türlü şartlarda tehlikesizce yatmasını sağlar.
GAGA : Tırnakların sivri olan uç kısımlarına denir. Demirin dibe saplanmasına yardımcı olur.
MEME : İki kolu bedene bağlayan kısımdır
* Demirlerin bakım ve tutumu : Hangi tip demir olursa olsun deniz dibinden vira edildiğinde bol su ile çamurlu kısımları yıkanır. Zamanla pas yapan kısımları ise raspa yapılıp, tel fırça ile fırçalandıktan sonra boyanmalıdır.
Benzer Denizcilik Terimleri:
Panyol Tahtası: Gemi ambarlarında bulunan dökme hububatın denizli havalarda kaymasını önlemek maksadıyla ambarlara konulan tahtalar. Yeni hububat nakliye gemilerinde
Armuz Açmak: Ahşap teknelerin kalafat edilmeleri için armuzlarda bulunan eski kalafat malzemelerinin çıkarılması suretiyle armuzları açmak.
Posta: 1- Üzerine kaplama tahtalarının (veya saçların) tespit edildiği ağaç veya maden eğriler (kaburga).
2- Geminin kaplamalarının bağlantısını yapmak üz
Palador Mezarnası: Ambarağzı paladorunun oturtulmuş olduğu ve ambar ağızlarının baş ve kıç taraflarına konmuş mezarna.
İspiralya: Bordaya açılan lumbuzları olmayan gemi iç kısımlarını aydınlatmak üzere güverte üzerine açılmış yuvarlak ve sabit camlı lumbuz.
Admiralti Demiri: Çiposu kollarına dik olan demirlerdir. Çipolar bu tip demirlerin bir kısmında sabit, bir kısmında ise hareket edebilir şekilde yapılırlar. Bu tip demi