Beylerbeyi Nedir? Beylerbeyi Hakkında Kısaca Bilgi

Beylerbeyi Terimi Hakkında Bilgiler

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Beylerbeyi:
Eyaletlerin başında bulunan; sancaklara ait işlere bakan ve buralarda toplanan askerleri komuta eden memur ve komutanın unvanı, genel vali.

 

Osmanlı Türkçesi Terimi Olarak Beylerbeyi:
Genel vali, Sancak beylerinin başı. Osmanlı imparatorluğunun Asya kıtasındaki sancak beylerinin başına "Anadolu Beylerbeyi", Avrupa kıtasındaki sancak beylerinin genel valisinide "Rumeli Beylerbeyi" denirdi. Askeri-idari amir. Orgenerallik rütbesine denk derece

 

Tarih Terimi Olarak Beylerbeyi:
Osmanlı Devleti'nin Klasik Dönemi'nde askeri ve idari görev ve yetkileri olan eyalet valisidir. En kıdemlisi ve rütbelisi Rumeli Beylerbeyidir. Her beylerbeyinin eyalet merkezinde toplanan bir eyalet divanı vardı.

 

Benzer Sosyal Bilgiler Terimleri:

Umum: Genel

Nomotetik model: Nedenselliği kısmi olarak açıklayan az sayıda değişkeni ortaya çıkarmaya çalışan ve olasılıkçı olan model.

İdare: Genel anlamda yönetim. Belli bir amacın gerçekleştirilme- si için kurulan örgü veya bir amaca ulaşmak için yürütülen planlı insan faaliyetidir.

Malazgirt Meydan Savaşı(1071): Selçuklularla Bizanslılar arasında yapıldı. Sonuçları: 1.Bizans ordusu yenilgiye uğratıldı. 2.Anadolu kapıları Türklere açıldı.

Yargı: Yargı: Yasalara göre mahkemece bir olay veya olgunun doğuşuna etken olan sebeplerin de göz önünde bulundurularak değerlendirilmesi sonucu verilen kara

Havza: 1. Bölge, mıntıka: Zonguldak kömür havzası. 2. Dağ veya tepelerle sınırlanmış, suları aynı denize, göle veya ırmağa akan bölge: Kızılırmak havzası.