Bono Terimi Hakkında Bilgiler
1- Düzenleyenin imzasını, düzenleme tarihini, alacaklının ismini, bono veya emre muharrer senet sözcüklerini içeren bir taahhüt,borç senedidir. Taahhüt senedinin bono sayılabilmesi için bu şartları içermesi gerekir. Düzenleme yeri veya ödeme yeri ifadelerinden birinin bulunmaması bononun niteliğini değiştirmez. Ancak her ikisi de belirtilmemişse taahhüt senedi bono değil adi senet kabul edilir.
2- Vadesi 1 yıldan kısa olan, çıkaran kurum tarafından öngörülen vade sonunda belli bir bedelin ödenmesinin taahhüt edildiği menkul kıymetlerdir. Hazine Müsteşarlığı tarafından çıkarılan bir yıldan kısa vadeli ihraçlar, Hazine Bonosu adı altında işlem görmektedir. İngilizce karşılığı olan "Bond" ifadesi ise, ABD Hazinesi ihraçları için, 10 yıldan uzun vadeli kıymetleri ifade etmektedir (maksimum 30 yıl). Benzer şekilde "note" ifadesi 1-10 yıl arası, "bill" ifadesi ise 1 yıl ve daha kısa ihraçlara yönelik olarak kullanılmaktadır.
3- Emre yazılı senet. Bir kişinin başka bir kişiye ya da onun emrine, belli bir sürede belli miktardaki parayı ödeme taahhüdü.
4- Bir şirketin vade tarihine kadar belirli aralıklarla faiz ve belirlenen vade dolduğunda da belli bir miktar para ödeyeceği vaadini gösterir belge.
1- Türk Ticaret Kanunu'nda düzenlenen, alacağın miktarını, borçlusunu ve ödenme zamanını gösteren belge.
2- Bir kimsenin diğer bir kimseye veya onun emir ve havalesine, belirlenen vadede, belirli bir tutarı ödeme taahhüdünü içeren, özel biçim ve hükümlere tabi ticari senet; emre yazılı senet.
Belirli bir sürenin sonunda, belirli bir paranın, belirli bir kimseye ödeneceğini belirten senet.
Benzer Ekonomi, Bankacılık Terimleri:
Portföy Yönetim Şirketleri: Özel olarak portföy yöneticiliği faaliyetinde bulunmak üzere, Sermaye Piyasası Mevzuatı'nda belirlenen şartları yerine getirerek, Sermaye Piyasası Kur
Ciro: 1- Çekin arkasının imzalanarak, lehtar tarafından başkasına devredilmesi işlemi.
2- Bonodan doğan hakların bir başka kimseye senet sahibi tarafında
Yeni Şirketler Pazarı: Yeni kurulmuş olmakla birlikte büyüme potansiyeli taşıyan ve hisse senetlerini Borsa'da veya Borsa dışında ilk kez halka arz etmek suretiyle halka açı
Veraset ve İntikal Vergisi: Bedelsiz veya karşılıksız bir şekilde elde edilen servet unsurlarına uygulanan varlık vergisi türüdür. Miras veya bağıştan gelen varlıklar için ödenir
Rehin: Bir borcun ödenmesinin temini amacıyla borçlu tarafından alacaklıya verilen ve borç ödenince geri alınan kıymetli eşya anlamında kullanılır.
Tarh: Verginin tarh, vergi alacağının yasalarda gösterilen matrah ve nispetler üzerinden vergi dairesi tarafından hesaplanarak bu alacağı miktar itibariyle