Cins Nedir? Cins Hakkında Kısaca Bilgi

Cins Terimi Hakkında Bilgiler

Fen Bilimleri Terimi Olarak Cins:
Canlıların sınıflandırılmasında kullanılan bir terim olup, türleri içerisine alan taksonomik bir gruptur.Örneğin köpek (Canis), meşe (Quercus) gibi.

 

Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak Cins:
1- Genel nitelikleri aynı olan nesnelerin tümü.

2- Cins, "altında türlerin sıralandığı şeydir" diye tanımlanabildiği gibi, "gerçekleri farklı olan şeylere, bunlar denir diye sorulduğunda verilen yanıttır" biçiminde de tanımlanabilir. Örneğin, "domates, biber, patlıcan nedir?" diye sorulduğunda, "sebze" yanıtı cinsi gösterir. İçlem açısından bakıldığında "cins, özellikler yığınıdır."

 

Biyoloji Terimi Olarak Cins:
Canlıların sınıflandırılmasında kullanılan bir terim olup, türleri içerisine alan taksonomik bir gruptur.Örneğin köpek (Canis), meşe (Quercus) gibi.

 

Ziraat (Tarım) Terimi Olarak Cins:
Aralarında ortak özellikler bulunan varlıklar topluluğu.

 

Ekoloji - Çevre Terimi Olarak Cins:
Birçok kalıtsal özellikleri yönünden, birbirine benzeyen ve aralarında sıkı bir akrabalık ve orijin birliği gösteren türlerin, oluşturduğu gruba verilen taksonomik isimdir.

 

Benzer Fen Bilimleri Terimleri:

Mengene: Onarım, işleme, düzeltme vb. işlemlerin uygulanacağı cismi sıkıştırıp istenildiği gibi tutmaya yarayan araç.

Cücelik: Büyüme ve gelişme çağında hipofiz bezinin salgıladığı büyüme hormonunun yetersizliği nedeniyle vücudun küçük kalması durumu.

Mikrovillus: Silindirik yada kübik epitel (örtü) hücrelerinin üst yüzeylerinde emme yüzeyini genişletmek için hücrenin sitoplazmasından dışarı doğru yaptığı uzantı

Nabız: Kalp vuruşunun sağladığı kan basıncından dolayı atardamarlara ve özellikle bilekteki atardamara parmakla basıldığında duyulan kımıldama.

Alel: 1- Her biri bir özelliğin değişik şekilde belirlenmesine neden olan genin iki veya daha fazla sayıda olan değişik halleri. 2- Bir karakter üzerinde

Kondrosit: Kıkırdak doku hücreleri.