Deflasyon Terimi Hakkında Bilgiler
1- Fiyatlar genel düzeyinde sürekli bir düşüşün olduğu, üretimin azaldığı iktisadi bir bunalımdır. Deflasyonun olduğu bir ortamda, toplam talep yetersizliği söz konusudur. (Deflation)
2- Enflasyonun tersi. Genel fiyat düzeyleri düşerken ulusal gelir, üretim ve istihdamın da düşmesidir.
1- Ulusal paranın değerinin yükselmesi sonucu mal ve hizmetlerin fiyatlarının düşmesidir. Deflasyon üretimin tüketimden, dış satımın dış alımdan çok olması durumunda görülür.
2- Piyasadaki para miktarının, mal miktarına oranla çok az olması ve paranın değerinin yükselmesi durumu. Para darlığı, durgunluk.
3- Bir ekonomide toplam arzın, toplam talepten çok olmasıdır. (Enflasyonun tam tersi)
Benzer Ekonomi, Bankacılık Terimleri:
Organik Büyüme: Bir şirketin şirket alımları veya birleşmelerine başvurmaksızın, kendi kaynaklarını kullanarak gerçekleştirdiği büyüme.
Fiyat İstikrarı: Para politikasının uzun dönemli temel amaçlarına (büyüme ve istihdam) yönelik olarak ekonomik birimlerin karar alma süreçlerinde etkili olmayacak ölçü
Kredi Bürosu: Kredi geçmişlerini tutan ve bireysel tüketici ve organizasyonların kredi puan veya değerlendirme notlarını hesaplayan organizasyon.
Çapa (Nominal Anchor): Ekonomik karar alma süreçlerinde referans olarak alınan büyüklükleri ifade etmek için kullanılır. Örneğin kur çapası kavramı, Merkez Bankasının kur iç
Zorunlu Karşılık Oranı: Banka ve diğer finansal kuruluşların bilançolarında taşıdıkları mevduat, kredi ve benzeri yükümlülüklerine karşılık merkez bankasında tutmak zorunda o
Kapanış Fiyatı: Bir seansta Borsa kaydına alınan (tescil edilen) en son işlemin fiyatıdır.