Defterdar Nedir? Defterdar Hakkında Kısaca Bilgi

Defterdar Terimi Hakkında Bilgiler

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Defterdar:
Osmanlı Devleti'nde gelir ve giderlerini düzenleyen ve bütçeyi hazırlayan görevli divan üyesin. Devletin gelir ve giderlerini belirleyerek yıllık bütçeyi ayarlarlardı.

 

Osmanlı Türkçesi Terimi Olarak Defterdar:
Osmanlı devletinin maliye işlerine bakan kişi, Devletin çeşitli resmi kurumlarının maliye işlerine bakan görevliler.

 

Tarih Terimi Olarak Defterdar:
Osmanlı Devleti'nde mali işlerden sorumlu olan Divan-ı Hümayun üyesi görevlidir. Kanunname-i Al-i Osman'a göre, padişah mülkünün vekilidir. Mali işlerin yanı sıra devletin ana arazisinin kayıtlarıyla, hazine defterlerinin korunmasından da sorumluydular. Önceleri bir defterdar varken, sonradan Rumeli defterdarı (Başdeftardar) , Anadolu defterdarı, Arap ve Acem defterdarı, İstanbul defterdarı Kıyı Bölgeleri defterdarı gibi yeni defterdarlıklar oluşturulmuştur.

 

Belediyecilik-Kamu Yönetimi Terimi Olarak Defterdar:
Devletin gelir ve giderlerini tutan görevli.

 

Benzer Sosyal Bilgiler Terimleri:

Anıt Mezar: Tarihî değeri olan kişilerin mezarı olarak yapılan anıt değerindeki yapı, mozole.

Baraj: Sudan çeşitli şekilde yararlanmak ve su taşkınlıklarını önlemek için yapılan, gerisinde su toplayan büyük duvar. (Örnek: Keban Barajı).

Geçmiş: Geride kalmış, mazi.

Tümdengelim: Genel önermelerden (doğrulardan) hareket ederek özel durumlar için akıl yürüterek sonuç çıkarma.

Tarım Ürünleri: Tahıllar: buğday, arpa, mısır, pirinç, çavdar, yulaf. Baklagiller: fasulye, nohut, mercimek, bakla, bezelye. Sanayi Bitkileri: tütün, pamuk, şek

Emek: 1-. Bir işin yapılması için harcanan beden ve kafa gücüdür. Üretim sürecine katkıda bulunan her türlü insan etkinliğidir. Birçok özelliğini kullanarak