Deprem Şiddeti Terimi Hakkında Bilgiler
Bir depremin, yeryüzünde hissedildiği noktada yaptığı yıkım derecesini belirten ölçek.
Herhangi bir derinlikte olan depremin, yeryüzünde hissedildiği bir noktadaki etkisinin ölçüsü olarak tanımlanmaktadır. Depremin şiddeti, yapılar, doğa ve insanlar üzerindeki etkilerinin bir ölçüsüdür. Bu etki, depremin büyüklüğü, odak derinliği, uzaklığı yapıların depreme karşı gösterdiği dayanıklılık dahi değişik olabilmektedir. Şiddet; ölçümlere dayalı değildir, tamamen gözlemsel verilere dayanır.
Depremlerin insanlar, çevre, yapılar ve doğa üzerinde meydana getirdiği etkiler, hasarlar veya değişimlerin gözleme dayalı olarak derecelendirilmesi. Şiddet yalnızca depremin büyüklüğüne değil, merkez üssünden uzaklığa ve o yerin yerel zemin yapısına da bağlıdır. Depremin şiddeti tek bir yapı veya yapı gurubu üzerindeki etkiyi değil, bir yerleşmedeki farklı yapı türlerinde meydan gelen toplam hasarları göstermektedir. Uzun süreli gözlemler sonucunda hazırlanmış ve uluslararası alanda kabul görmüş şiddet cetvelleri bulunmaktadır. Deprem şiddetini 12 derece üzerinden tanımlayan ve ülkemizde de kullanılan bu cetveller arasında Medvedev Sponheuer-Karnik (MSK), Değiştirilmiş Mercalli şiddeti (MMI) ve Avrupa Makro sismik şiddet cetveli (EMS) sayılabilir.
Benzer Güvenli Yaşam / Doğal Afet Terimleri:
Siyah Buz: Saydamlığından dolayı yol rengine yakın siyahlıkta görünen ince ve kaygan buz tabakası.
Sıcak Hava Dalgası: Hava sıcaklıkları 40 derece ve daha yüksek olduğu günlerdeki hava şartları.
Deprem Tehlikesi: İnsan yaşamını etkileyecek bir depremin oluşmasına neden olabilecek koşullarla ilgili her şey.
Tahliye: Özellikle afet tehdidi altındaki yerlerin boşaltılması; orada bulunan canlıların geçici olarak başka bir yere gitmesi.
Heyelan: Toprak ya da kayaçların yamaç aşağı kayarak harekete geçmesi.
Güneşlenme: Bir gün içerisinde bir yüzeye gelen toplam güneş ışınımı.