Dil Bilgisi Nedir? Dil Bilgisi Hakkında Kısaca Bilgi

Dil Bilgisi Terimi Hakkında Bilgiler

Diksiyon ve Hitabet Terimi Olarak Dil Bilgisi:
Her dilin kendine göre kural ve özellikleri vardır. Dil, kuralları dışında kullanıldığında şekil ve anlam yönünden bozukluklar ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle, etkili konuşma yapacak kişi; dil bilimci kadar olmasa bile konuştuğu dilin kurallarını öğrenmelidir. Hatip; dilinin ses, şekil, anlam ve cümle yapısını bilmek zorundadır. Onun için hatip, dil eğitiminden geçmeli ve çok okumalıdır.

 

Türkçe-Dil Bilgisi Terimi Olarak Dil Bilgisi:
1. Dünya üzerinde, her ulusun bir dili vardır. Bir dili, doğru ve güzel konuşup yazabilmek için gerekli kuralları öğreten bilim dalına dil bilgisi denir.

2. Bir dili doğru ve güzel konuşup yazabilmek için gerekli kuralları öğreten bilim dalına dil bilgisi denir.

3. Çeşitli düzeydeki okullarda, Türkçenin ses, şekil ve cümle yapısı ile cümlenin ögeleri arasındaki anlam ilişkilerini öğreten bilgi dalı; bu bilgileri veren dersin ve kitapların adı.

 

Benzer Diksiyon ve Hitabet Terimleri:

Ulama: Sessizle biten kelimeden sonra sesliyle başlayan bir kelime geldiğinde iki kelimenin birbirine bağlanarak okunmasına denir. Örnek: Ak-şam-ol-du.=Ak-şa

Tiz: Bu sese kafa sesi de denmektedir. Sözlerin ince ve keskin bir tonla seslendirilmesidir.

Kaynaşma: Ünlüyle biten sözcük ünlüyle başlayan bir ek aldığında arada ''y, ş, s,n'' ünsüzlerinden birinin kullanılmasıdır. Örnek: sevgi + in = sevginin

Çıkak: Boğumlanma noktası.

Pes Ses: Bu sese göğüs sesi adı da verilmektedir. Hafif yavaş sesle söylenen, kulağa kalın titreşimlerle ulaşan seslere pes denir.

Ses Aralığı: Bir insanın çıkartabileceği frekansların toplamına sesin genişliği denir.