Doğaçlama Nedir? Doğaçlama Hakkında Kısaca Bilgi

Doğaçlama Terimi Hakkında Bilgiler

Tiyatro Terimi Olarak Doğaçlama:
1- Oyuncunun, konuya bağlı fakat metne bağlı kalmadan, içinden geldiği gibi konuşması ve davranması.

2- Oyun sırasında, beklenmedik bir ters durum karşısında durumu kurtarmak için konuda olmayan hareketler yapıp sözler söyleme.

3- Güldürmek amacıyla daha önceden saptanmamış hareketlere ve sözlere yönelme; bu sonuncusu tiyatro sanatı açısından olumsuzdur.

 

Müzik-Dans Terimi Olarak Doğaçlama:
1. Müziğin o anda yaratılması. İçten geldiği gibi çalma. Improvisation (Fr.).

2. (Dans) Dansçının kimi zaman koreografi gereği, kimi zaman herhangi bir koreografiye bağlı kalmaksızın, önceden belirlenmemiş biçimde, gösterim ya da prova esnasında gerçekleştirdiği dans performansı.

 

Sunuculuk-Televizyonculuk Terimi Olarak Doğaçlama:
Belirli bir metne bağlı ya da metne bağlı kalmadan, aşamaları önceden belirlenmemiş biçimde seslendirmeyi ya da prova esnasında gerçekleştirilen duruma uygun bir sesle canlandırma performansı.

 

Benzer Tiyatro Terimleri:

İtalyan Sahnesi: İlk kez Rönesans'ta İtalya'da yapılmaya başlanan çerçeve sahneli ve perdeli sahne türü.

Diyalektik Oyun: Diyalektik yönle yazılmış oyun. En belirgin özelliği,gerçekliği yeniden yansıtırken tarihsel süreci gözönüne almasıdır.Aksiyon, iç ve dış çelişkileri

Tiyatro Bilimi: Gösterim olgusunu ve sanatını tarihsel gelişimi içinde, kuramları ve deneysel öğeleriyle incelemeye, araştırmaya ve yorumlamaya yönelen bilim dalı.

Prozodi: Bir şiir bestesinde hece vurgularının müzik vurgu ve yükselişleriyle uyuşması ve bu yoldaki kurallar bütünü.

Tiyatro: Tiyatro, sahne eseri (oyun), eserin oynanma sanatı ve oyunun oynandığı yer anlamlarına gelmektedir. Trajedi, komedi, dram gibi sahnelenme amacıyla

Sahneye İlk Çıkış: Bir sanatçının sanat yaşamının başlangıcında, yeni başladığı bir işte, bir rolde, bir şehirde, ilk sahneye çıkışı.