Eleştiri Nedir? Eleştiri Hakkında Kısaca Bilgi

Eleştiri Terimi Hakkında Bilgiler

Edebiyat Terimi Olarak Eleştiri:
1- Bir yapıtın özünü, yapısını anlatan, onun değerli ve değersiz yönlerini ortaya çıkartan, yapıldığı toplumun düşünce gelişimi içindeki yerini örneklere dayandırarak yapan yazı.

2- Bir sanat eserinin gerçek değerini belirtmek amacıyla yapılan inceleme. İncelemek suretiyle o eser hakkında değer yargısına varılan yahut sanat ve edebiyat alanında yol gösterici yazı.

 

Tiyatro Terimi Olarak Eleştiri:
Bir yapıtı ,dünya görüşü,sanatsallığı,topluma katkısı,sahnelenmesi,oyunculuğu ve plastik tasarım değerler açısından değerlendirme işlemi.

 

Dil ve Anlatım Terimi Olarak Eleştiri:
Tenkit. Bir insanı, bir eseri, bir konuyu doğru ve yanlış yanlarını bulup göstermek amacıyla inceleme işi.

 

Benzer Edebiyat Terimleri:

Natüralizm: 1897'de Fransa'da ortaya çıkan, gözlemle birlikte bilimsel deneyi de uygulayan edebiyat akımı.

Pendname: İnsanlara öğüt vermek amacıyla yazılan manzum ve mensur eserlere verilen isim Pendname'dir. Pendnamelerin en meşhuru ise Feridüddin Attar

Tardiye: Muhammesin, beşinci satırı öbürleriyle kafiyeli olmayan türü.

Tecelli: Bildirme, görünme. Tasavvuf düşüncesine ve bu düşünüşü benimsemiş kimselere göre gördüğümüz her şey Tanrı'nın bir tecellisidir.

Basitname: Divan edebiyatında yalın Türkçe ile yazılmış gazeller. Bunlara Türkî-i basit gazel de denir. Basitnamelerde Arapça ve Farsça sözcüklerle tamlamalar ço

Tekrar: Bir ifadede aynı sözcük ya da söyleyişi, estetik kaygı gütmeden birkaç kez tekrar etmek. Aşırı tekrar sözkonusu ise buna kesret-i tekrar denir.