Enlem Nedir? Enlem Hakkında Kısaca Bilgi

Enlem Terimi Hakkında Bilgiler

Coğrafya Terimi Olarak Enlem:
1- Dünya üzerindeki herhangi bir noktanın başlangıç paraleli olan Ekvator'a uzaklığının açısal değeridir. Q açısı, D noktasının Ekvator'a olan uzaklığının açı cinsinden değeridir ve D noktasının enlem derecesini verir. Örnek : Q açısının değeri 45 ° ise, D noktasının enlem derecesi 45° dir.

2- Dünya üzerinde her hangi bir noktanın ekvatora olan uzaklığının açı cinsinden değerine Enlem denir. Derece, dakika ve saniye olarak ifade edilir.

 

Uzay ve Astronomi Terimi Olarak Enlem:
Bir küre üzerinde bulunan herhangi bir noktanın temel düzlemden açısal uzaklığı. Seçilen küre ve temel düzleme göre değişik isimler alır. Örneğin Coğrafya enlemi, ekliptik enlem, Gökada enlemi v.b.

 

Haritacılık (Kartografya) Terimi Olarak Enlem:
Yerküresi üstündeki bir noktadan geçen paralel daire ile ekvator dairesi arasında kalan meridiyen yayının küre merkezindeki açısal değeridir, arz.

 

Benzer Coğrafya Terimleri:

Ekolojik Sistem: Canlıların birbirleriyle ve çevreyle olan ilişkileri.

İzdüşüm: Haritalardan faydalanarak belirlenen alan.

Çizgisel Hız: Dairesel hareket yapan Yerküre üzerindeki bir noktanın birim zamanda eksen üzerindeki yer değiştirme hızıdır. Çizgisel hız, dünyanın küreselliği neden

Jeomorfolojik Harita: Bir bölgedeki şekillenme süreci yani iç ve dış güçlerin etkisiyle oluşan yer şekilleri hakkında bilgi veren haritalardır. Bu haritalarda faylar, yamaç

Cephe Yağışları: Sıcak ve soğuk hava kütlelerinin karşılaştığı yerde oluşan yağışlar.

İnlandsis: Karalar üzerinde yayılan örtü buzulu, inland:kara, is:buzul