Erdem Nedir? Erdem Hakkında Kısaca Bilgi

Erdem Terimi Hakkında Bilgiler

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Erdem:
1- Ahlakın övdüğü iyilikçilik, alçak gönüllülük, yiğitlik, doğruluk gibi niteliklerin genel adı, fazilet.

2- İnsanın ruhsal olgunluğu.

 

Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak Erdem:
1- Ahlak felsefesinin övdüğü ve ön plana çıkardığı iyilik, dürüstlük, doğruluk, alçakgönüllülük, adalet gibi ahlaki değerler. (Ahlak felsefesinin kurucusu Sokrates, erdemin bir bilgi işi olduğunu, insanın erdeme eğitim yoluyla elde edeceği bilgilerle ulaşabileceğini savunmuştur. Aristoteles'e göre ise erdem, her türlü aşırılıkların ortasındadır. Erdemli kişi her zaman doğru olan orta bir yolu bulabilendir.)

2- İyiyi yapmaya yönelmedir. Ahlaki bakımdan sürekli iyi olma eğilimidir.

3- İradenin ahlak açısından iyi olana yönelmesi.

4- İnsanın ahlaki yetkinliği, fazilet.

 

Kur’an-ı Kerim Terimi Olarak Erdem:
Ahlakın övdüğü iyi olma, alçakgönüllülük, yiğitlik, doğruluk vb. niteliklerin genel adı, fazilet.

 

Benzer Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimleri:

Vitir Namazı: Yatsı namazından sonra kılınan ve toplam üç rekat olan namaz. Üçüncü rekatında bir sure okunduktan sonra tekrar tekbir alınır eller kulaklara kadar gö

Euzü Besmele: Adından da anlaşılacağı gibi Eûzü besmele, Eûzü ve besmelenin birleşiminden oluşan söz öbeğidir: Eûzübillâhimineşşeytânirracîm bismillâhirrahmânirrahî

Ehliyet: Ustalık, uzluk.

Fevat: Sözlükte yitirmek, zamanını kaçırmak anlamlarına gelen "fevat", süresi içinde Arafat vakfesine yetişememek, vakfenin zamanını kaçırmak demektir.

Cem Keffareti: Üç tane olan keffaret çeşitlerinin hepsi yani, 60 gün oruç tutmak, 60 fakiri doyurmak ve bir köleyi azat etmek.

Çıhar Yâr-ı Guzin: Peygamber efendimizin dört seçkin ve büyük halîfesi: Hazret-i Ebû Bekr, Hazret-i Ömer, Hazret-i Osman, Hazret-i Ali (r.anhüm)