Erozyon Nedir? Erozyon Hakkında Kısaca Bilgi

Erozyon Terimi Hakkında Bilgiler

Güvenli Yaşam / Doğal Afet Terimi Olarak Erozyon:
Su, hareket eden buz, yağış veya rüzgâr sürmesiyle, deniz hareketleriyle bir yerden diğer yere aşınarak taşınan kaya veya toprağın hareketi.

 

Fen Bilimleri Terimi Olarak Erozyon:
1- Ekolojik faktörler nedeniyle toprağın verimli tabakasının bulunduğu yerden, su, rüzgar, dalga ve buz gibi etkenlerle taşınması.

2-Toprağın su ve rüzgarla taşınması.

3- Aşınma

 

Coğrafya Terimi Olarak Erozyon:
1-Bir varlığın veya değerin yerine gelmeyecek şekilde ortadan kaybolması anlamındadır. Coğrafya'da erozyon, çözülen-ayrışan malzemenin bulunduğu sahadan su, dalga, buzul ve rüzgar etkisi ile taşınmasıdır. 2-Toprak örtüsünün, akarsuların, rüzgarların ve buzulların etkisiyle süpürülmesine erozyon denir.

 

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Erozyon:
1-Yeryüzündeki kayaçların, toprakların rüzgar, sel ve buzulların etkisiyle aşınarak sürüklenip gitmesi.

2-Yer kabuğunu oluşturan kayaçların, başta akarsular olmak üzere türlü dış etmenlerle yıpratılıp yerinden koparılarak eritilmeleri veya bir yerden başka bir yere taşınması olayı, aşınma.

 

Biyoloji Terimi Olarak Erozyon:
1. Ekolojik faktörler nedeniyle toprağın verimli tabakasının bulunduğu yerden, su, rüzgâr, dalga ve buz gibi etkenlerle taşınması.

2. Yeryüzündeki kayaçların ve diğer malzemenin su ve rüzgâr gibi dış etmenlerle dayanıklılıklarını kaybederek parçalanıp, yerinden koparılmaları veya çözünmeleri ile fiziksel ve kimyasal ayrışmaya uğraması, bulundukları yerden akarsu, yağmur, buz, rüzgâr veya dalgalar ile doğal yollardan taşınmasını içeren olaylar zinciri.

 

Sağlık-Tıp Terimi Olarak Erozyon:
Deri veya mukozada görülen, sınırlı bir bölgede epitel kaybı, yüzeyel yaralar. Örneğin; Cervical erozyon, halk arasında rahim ağzında yara olarak bilinir.

 

Ziraat (Tarım) Terimi Olarak Erozyon:
Toprak aşınması.

 

Benzer Güvenli Yaşam / Doğal Afet Terimleri:

Meteorolojik Uyarı: 12-36 saat öncesinden tehlikeli hava şartlarının oluşması olasılığı kuvvetlendiğinde belli bir alandaki halkın önlem alması için yapılan duyuru. Örneğ

Episantr (Merkez Üssü): Yeryüzünde depremin en çok hasar yaptığı veya en kuvvetli olarak hissedildiği alan.

Anız: Ekin biçildikten sonra tarlada kalan köklü sap.

Kar Savruntusu: Rüzgâr ile bir yerden başka bir yere taşınan kar.

Alev: Yanmanın görülen kısmı.

Rüzgâr Çorabı: Rüzgâr yönünü ve hızını belirtmek için kullanılan, yollara ve pistlere konulan koni biçimli alet.