Fetva Nedir? Fetva Hakkında Kısaca Bilgi

Fetva Terimi Hakkında Bilgiler

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Fetva:
1. Şer'î hükümlerde müçtehidin belirttiği görüş. Herhangi bir işin dîne (İslâmiyet'e) uygun olup olmadığına dâir müftî tarafından verilen cevap.

2. İslam hukuku ile ilgili bir sorunun dinsel hukuk kurallarına göre çözümünü açıklayan belge.

 

Tarih Terimi Olarak Fetva:
1. İslam hukukuyla ilgili bir konunun, bir sorunun dinsel hukuk kurallarına göre çözümünü açıklayan, şeyhülislamca ya da müftüce verilen hükümdür.

2. Şeyhülislam tarafından verilen şer’i hüküm veya karar.

 

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Fetva:
İslam hukuku ile ilgili bir sorunun dini hukuk kurallarına göre çözümünü açıklayan şeyhülislam veya müftü tarafından verilebilen belge.

 

Osmanlı Türkçesi Terimi Olarak Fetva:
Şeyhülislamın görüşü.

 

İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Terimi Olarak Fetva:
1- İslam hukuku ile ilgili bir sorunun dinî hukuk kurallarına göre çözümünü açıklayan, şeyhülislam veya müftü tarafından verilebilen belge.

2- Eskiden dini ilgilendiren sorular üzerine Müftünün verdiği genel hüküm.

 

Kur’an-ı Kerim Terimi Olarak Fetva:
İslam hukuku ile ilgili bir sorunun dinî hukuk kurallarına göre çözümünü açıklayan, şeyhülislam veya müftü tarafından verilebilen belge.

 

Benzer Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimleri:

Haham: Yahudi din adamı.

İzar: 1- Hac veya Umre yapmak üzere ihrama giren erkeklerin belden aşağısını kapatmak üzere büründükleri dikişsiz elbise. 2- Belden aşağı giyilen peştama

Hayat: Allah'ın Subûtî Sıfatı. Diri ve canlı olmak demektir. Yüce Allah diridir ve canlıdır. Allah ezelî ve ebedî bir hayata sahiptir.

Cüâle: Ödül koymak, örneğin; "Kim bana falan işi yaparsa, ona belli bir ücret vereceğim." diyerek kararını bildirmek. Yani kendisi için yapılan bir iş karşıl

İstimnâ: Mastürbasyon; kendi kendine cinsî tatmin; meni çıkmasına sebep olacak bir işi yapmak, elle meni çıkmasına sebep olmak gibi.

Hafız: Kur'an-ı Kerim'i bütünüyle ezbere bilen kişiye hafız denir. Peygamberimize Kur'an-ı Kerim ayetleri birer birer indikçe inananlar bu ayetleri ya