Gelenek Nedir? Gelenek Hakkında Kısaca Bilgi

Gelenek Terimi Hakkında Bilgiler

Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak Gelenek:
1- Bir toplumun, yüzyıllar öncesinden kendi içerisinde doğan, kuşaktan kuşağa geçerek özel bir bağ oluşturan davranış kurallarıdır. Bunlara örf ve adetler veya töre de denir.

2- Toplumun eski zamanlarından (atalarından) kuşaktan kuşağa aktarılarak gelmiş olan, sözsel, davranışları düzenleyen ve etkin bir yaptırım gücü bulunan kurallar bütünü.

 

Tarih Terimi Olarak Gelenek:
Eski çağlardan beri yerleşmiş olup kuşaktan kuşağa geçerek gelen ve toplumun üyeleri arasında ortak bir ruh ve dolayısıyla sağlam bir bağ yaratan her türlü saygın alışkanlıklar, kültürel kalıntılar ve davranışlardır.

 

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Gelenek:
Bir toplumda, bir toplulukta eskiden kalmış olmaları dolayısıyla saygın tutulup kuşaktan kuşağa iletilen, yaptırım gücü olan kültürel kalıntılar, alışkanlıklar, bilgi, töre ve davranışlar, anane.

 

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Gelenek:
Bir toplumda eskilerden kalmış, saygın tutulup kuşaktan kuşağa aktarılan, yaptırım gücü de olan kültürel alışkanlık ve davranışlardır. Kız isteme, düğün törenleri, kına gecesi gibi.

 

Turizm ve Otelcilik Terimi Olarak Gelenek:
Bir toplumda, eskiden kalmış olmaları nedeniyle saygın tutulup kuşaktan kuşağa iletilen kültürel kalıntılar, alışkanlıklar, bilgi, töre ve davranışlar.

 

Coğrafya Terimi Olarak Gelenek:
Bir toplumda, zaman içinde meydana gelen kültür birikiminin sonucunda oluşmuş davranışlar bütünü.

 

Kur’an-ı Kerim Terimi Olarak Gelenek:
Bir toplumda, bir toplulukta eskiden kalmış olmaları dolayısıyla saygın tutulup kuşaktan kuşağa iletilen, yaptırım gücü olan kültürel kalıntılar, alışkanlıklar, bilgi, töre ve davranışlar, anane.

 

Benzer Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimleri:

Gerçek (reel): 1- Düşünülen, tasarımlanan şeylere karşıt olarak var olan. Bilinçten bağımsız olarak var olan. 2- Somut ve deney konusu olan, bilinçten bağımsız ol

Aşkın(Transandantal): 1- Genel olarak, en yüksek, en üstün, en yüce olan, en yüksek niteliklere sahip bulunan varlık; deneyimde verilenin ötesinde olan, deneyi aşan gerçekl

Huy (Mizaç): Kişiliğin doğuştan gelen, genelde fizyolojik kaynaklı ve kolay kolay değişmeyen yanıdır. Örneğin, içe dönüklük, karamsarlık, sinirlilik, heyecanlılık,

Mutlak Eşik: Algılanabilen en az uyarıcı miktarı. Alt duyum eşiği.

İşleve Takılma: Nesneleri belli işlevlerinin dışında kullanmamak. Örneğin, su motoru su pompalamak için kullanılır. Ancak, Anadolu'nun birçok yerinde su motorundan tr

Hilozoizm: Canlı maddecilik. Evrenin temeli olarak düşünülen maddenin canlı olduğunu savunan öğreti.