Genç Türkler (Jön Türkler) Nedir? Genç Türkler (Jön Türkler) Hakkında Kısaca Bilgi

Genç Türkler (Jön Türkler) Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Genç Türkler (Jön Türkler):
Tanzimat döneminin sonlarına doğru, bazı Osmanlı aydınları (Namık Kemal, Şinasi, Ziya Paşa, Hüseyin Avni Paşa) Genç Osmanlılar adıyla bir cemiyet kurdular. Bunlar; Osmanlı ülkesinde yaşayan herkesin, din, dil, ırk farkı gözetmeksizin eşit tutulması halinde azınlıkların ayrılmaktan ve devlet kurmaktan vazgeçeceklerini savunuyorlardı. Bu düşüncelerinin uygulanabilmesi için de; Meşrutiyet'in ilan edilmesi, temel hak ve özgürlüklerin bir anayasa ile korunması gerektiğine inanıyorlardı. Bu nedenle II. Abdülahamit'e baskı yapıp 1876 yılında Meşrutiyet'in ilanını sağladılar.

 

Benzer Tarih Terimleri:

Kakma: Taş, metal, ağaç veya kaplama yüzeylerine yapılan oymalara, ince levha biçiminde renkli ve daha değerli gereçleri gömerek yapılan süsleme.

Paskalya: Hristiyanların, Hz. İsa'nın diriliş günü olarak her yıl mart ayının 14. gününü izleyen pazar günü kutladıkları dinsel bayram.

Boğazköy: Çorum İli'ne bağlı, Boğazkale ilçe merkezinin eski adıdır. MÖ 1900 yıllarında kurulan Hitit Krallığının başkenti olan Hattuşa'nın kalıntıları Boğazköy

Tevhîd-i Tedrîsât Kanunu: 3 Mart 1924 tarihinde TBMM’de kabul edilen ve eğitimde birliği ve laikliği esas alan kanundur.

Mülazım: 1- Atanmak için sıra bekleyen müderris ya da kadı adayları. 2- Stajyer anlamında kullanılan bir deyim. 3- Eskiden teğmen.

Umbo: Bir kalkanın ortasında bulunan, eli korumaya ve oklardan sakınmaya yarayan, genellikle bombeli bölüm.