Harita Terimi Hakkında Bilgiler
Coğrafya, tarih, dil, nüfus vb. konularla ilgili yeryüzünün veya bir parçasının, belli bir orana göre küçültülerek düzlem üzerine çizilen taslağı.
1- Yeryüzünün tamamının veya bir kısmının bir ölçeğe göre küçültülerek bir plan üstünde gösterildiği çizime harita denir.
2- Dünya'nın bütününün ya da bir bölümünün kuşbakışı görünümünün belli bir oranda küçültülerek düzleme aktarılmış şekline harita denir.
Bir çizimin harita özelliği taşıyabilmesi için;
- Kuşbakışı görünüme göre çizilmesi,
- Arazi üzerindeki uzunlukların belli bir oranda küçültülmesi gerekir.
3- Coğrafya, tarih, dil, nüfus vb. konularla ilgili yeryüzünün veya bir parçasının, belli bir orana göre küçültülerek düzlem üzerine çizilen taslağıdır.
Coğrafya, tarih, dil, nüfus vb. konularda ilgili yeryüzünün veya bir parçasının kuşbakışı olarak , belli bir orana göre küçültülerek düzlem üzerine çizilen taslağı. Örnek: Türkiye fiziki haritası.
Bir Çizimin Harita Olabilmesi İçin;
1. Belli bir oranda küçültülmüş olmalı (Ölçek Olmalı)
2. Kuşbakışı görünüşü ile çizilmiş olmalı
3. Bir düzlem üzerine aktarılmış olmalı
1. Yeryüzünün tamamının veya bir kısmının belli ölçekte küçültülerek, bir altlığa çizilmiş şekline harita denir.
2. Coğrafya olgularının dağılımını bir plan üzerinde gösteren ölçekli çizimdir.
Yeryüzündeki bir bölgenin belirli bir ölçekte kağıt üzerine çıkarılması işi.
Benzer Haritacılık (Kartografya) Terimleri:
Işınım: Bir kaynaktan dalga ya da parçacık biçiminde çevreye yayılan enerji, radyasyon, ışıma.
Ayna Yansıması: Güneş ışınlarının ya da radar dalgalarının çarptığı yüzeyin normali ile eşit açı yaparak geldiği ortama geri gitmesi durumu, görüntü oluşturmada isten
Coğrafi Bilişim: Mekânsal bilginin yapısı ve özellikleri, toplanması, sınıflandırılması, nitelendirilmesi, depolanması, işlenmesi, sunumu ve yayımlanması ile - bu bilg
Kontrol Noktası: Konum koordinatları jeodezik yöntemlerle belirlenmiş, zeminde beton, çivi vb. ile işaretlenmiş, ayrıntı ölçmeleri dayanak noktası, yatay kontrol nokta
Şerit: Hava fotogrametrisinde, aynı uçuş çizgisi boyunca çekilen ve ortak alanları bulunan ardışık fotoğraflar dizisi, fotoğraf şeridi, kolon.
Işın Desteleri Yöntemi Dengeleme: Komşu fotoğraftaki aynı nesneye ait izdüşüm ışınlarının kesiştirilmesine dayanan fotogrametrik nirengi dengeleme yöntemi, ışın desteleri ile dengeleme