Hatim Terimi Hakkında Bilgiler
Kâbe'nin kuzey duvarı hizasında yarım daire şeklinde duvarcık ile Kâbe arasında kalan yer. İsmail aleyhisselam ve annesi Hazret-i Hacer'in kabri buradadır.
Kâbe'nin kuzeybatı duvarının (Rükn-i Irak-i ile Rükn-i Şami arası) karşısında, zeminden 1 metre kadar yüksek 1,5 metre kalınlığında yarım daire şeklinde duvardır.
Sözlükte bitirmek sona erdirmek demektir. Kur'an-ı Kerim'in baştan sona kadar orijinal metinden veya ezberden baştan sona okumaktır.
Kâ'be'nin kuzeyinde Rükn-i Irâkî ile Rükn-i Şâmî arasındaki batı duvarının karşısında, yerden 1 m yükseklikte 1.5 m kalınlığında yarım daire şeklindeki duvara denir. Hatîm, Kâ'be'den sayılır. Tavaf, Hatim'in dışından yapılır.
Kuran-ı Kerim’i ilk suresi olan Fatiha Suresi’nden başlayıp en son suresi olan Nas Suresi’ne kadar tek başına veya cemaatin huzurunda yüzüne veya ezberden okuma. Kur’an-ı Kerim'in tamamını okuma.
Benzer Hac ve Umre Terimleri:
Fidye: Yaşlanıp ölene kadar Ramazan veya kazaya kalmış oruçlarını tutamayanın veya iyi olmasından ümit kesilen hastanın (zengin ise) tutamadığı oruç karşılığ
Eshâb-ı fil: Bir çok fil ile Mekke'yi yıkmaya gelen Yemen Valisi Ebrehe'nin ordusu.
İkinci Tehallül: İlk tehallülden sonra ziyaret tavafının da yapılmasıyla olur.
Nüsük: Tavaf, sa'y, vakfe, şeytan taşlama, kurban kesme, ihram gibi olan hac fiillerine denir.
Rida: İhramlının belden üst kısmına örttüğü dikişsiz örtü.
Fevat: Arafat vakvesine belirli zamanda yetişememek, vakfenin vaktini kaçırmak demektir.