Hatim Nedir? Hatim Hakkında Kısaca Bilgi

Hatim Terimi Hakkında Bilgiler

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Hatim:
Kâ'be'nin kuzeyinde Rükn-i Irâkî ile Rükn-i Şâmî arasındaki batı duvarının karşısında, yerden 1 m yükseklikte 1.5 m kalınlığında yarım daire şeklindeki duvara denir. Hatîm, Kâ'be'den sayılır. Tavaf, Hatim'in dışından yapılır.

 

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Hatim:
Sözlükte bitirmek sona erdirmek demektir. Kur'an-ı Kerim'in baştan sona kadar orijinal metinden veya ezberden baştan sona okumaktır.

 

Hac ve Umre Terimi Olarak Hatim:
Kâbe'nin kuzey duvarı hizasında yarım daire şeklinde duvarcık ile Kâbe arasında kalan yer. İsmail aleyhisselam ve annesi Hazret-i Hacer'in kabri buradadır.

Kâbe'nin kuzeybatı duvarının (Rükn-i Irak-i ile Rükn-i Şami arası) karşısında, zeminden 1 metre kadar yüksek 1,5 metre kalınlığında yarım daire şeklinde duvardır.

 

Kur’an-ı Kerim Terimi Olarak Hatim:
Kuran-ı Kerim’i ilk suresi olan Fatiha Suresi’nden başlayıp en son suresi olan Nas Suresi’ne kadar tek başına veya cemaatin huzurunda yüzüne veya ezberden okuma. Kur’an-ı Kerim'in tamamını okuma.

 

Benzer Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimleri:

Zelil: Hor görülen, aşağı tutulan, aşağılanan.

Türbe: 1. Ziyaret edilen üstü kapalı veya yarı açık mezar. 2. Sahabeler, büyük âlimler, şehitler, veliler, hükümdarlar, vezirler ve tarihte önemli işler b

Mahya: Ramazan gecelerinde, camilerde iki minare arasına gerilen ipler üzerine kandil veya elektrik ampulleriyle yazılan yazı veya yapılan resim.

Unvan: Bir kimsenin işi, mesleği veya toplum içindeki durumu ile ilgili olarak kullanılan ad, san.

Berat Kandili: Aslı Beraet olan kelime sözlükte "Bir borçtan, ceza veya sorumluluktan kurtulmak; temize çıkmak; uzak olmak" gibi anlamlara gelir. Ramazan ayından hem

Muhammed-ül Emin: Hz. Muhammed (s.a.v)'in peygamber olmadan önce çevresindekiler tarafından sevilmesi ve güvenilmesinden dolayı verilen isim. Muhammed-ül Emin: Güve