Hokka Terimi Hakkında Bilgiler
Maden, cam ya da topraktan küçük kap.
1. İçine mürekkep konulan yuvarlak kap. Çok sanatkârane olanları, kapaklı ve kapaksızları vardır. Eskiden çok kıymetli Çin gülabdanlarının boğazını kırarak dip tarafından hokkalar yaptırırlardı. Ağızları ve dipleri gümüş ve altın kapak ve ayaklarla süslenirdi. Bunlar sair porselen, altın ve gümüşten yapılırsa da Çin'de hokka olarak yapılıp gelmişleri yoktur. Kütahya'da çini hattat hokkaları da yapılmıştır.
2. Hattatlarla müzehhiplerin kullandıkları içinde ekseriya siyah mürekkep bulunan ufak hokka mânasına gelir. Büyük veya küçük olsun boya konan kaplara çanak derler. Boya çanağı gibi. Hokka denince mürekkep hatıra gelir.
3. İçine mürekkep konulan, genellikle çanak şeklinde küçük kap. Devât da denir.
Benzer Yapı-Dekorasyon Terimleri:
Yarım Ayaklı Lavabo: Diğer lavabolardan farkı, lavabo altındaki yarım ayaktır. Ayak burada taşıyıcı değil görüntü ve model farklılığı veren bir aksesuardır. Ara musluk ve
Hazır Beton: Belirli bir özellikte, kontrollü olarak üretilen ve doğru karışım oranlarına sahip, fabrika ortamında elde edilen beton.
Şirvan: Çatı arasında bulunan basık oda.
Cumba: 1. Eski Türk evlerinde çoğu kafesli çıkma.
2. Bir ahşap tablanın kenar yüzü.
Parmaklık: Merdiven, balkon, bina içi bölmelerinde, kapı, köprü ve benzeri yerlerde güvenlik amacıyla konulan ve düşmeyi önleyen elemanlara parmaklık denir.
Sandık Odası: Genellikle penceresi olmayan, evdeki fazla eşyaların konulabileceği küçük oda.