İhram Nedir? İhram Hakkında Kısaca Bilgi

İhram Terimi Hakkında Bilgiler

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak İhram:
1. Hac veya umreye niyet eden bir kimsenin, diğer zamanlarda mübah olan bazı davranışları belirli bir süre boyunca kendisine yasaklamasıdır. Bu amaçla giyilen şeye de aynı ad verilir.

2. Bir kişinin normal zamanda kendisine mübah olan bazı şeyleri ( tıraş olmak, yeşillik koparmak, tırnak kesmek... ) hac sırasında haram kılarak hac elbisesini giymesi ve hacca niyet etmesi

3. Sözlükte hürmet edilmesi gereken bir yere ya da zamana girmek anlamına gelen "ihram", hac ibadetiyle ilgili bir terim olarak; bir kimsenin, hac veya umre ya da hem hac hem umre yapmak niyeti ile sair zamanlarda helal olan bazı davranışları kendisine haram kılması demektir.

 

Hac ve Umre Terimi Olarak İhram:
Hac veya umre niyetiyle diğer zamanlarda helal olan bir kısım fiil ve davranışları, kişinin belirli bir süre için kendisine haram kılmasıdır. Bu esnada erkeklerin büründükleri "Rida" ve "İzar" denilen iki parça örtüye de halk arasında ihram denilmektedir. İhram, niyet ve telbiye ile olur.

 

Kur’an-ı Kerim Terimi Olarak İhram:
1. Hac veya umreye niyet eden kimsenin diğer zamanlarda yapılması helal olan bazı davranışları, bu ibadetlerin esaslarını veya bütün adabını tamamlayıncaya kadar kendisine haram kılması.

2. Hac veya umre yapmak isteyenlerin Kâbe’ye varmadan önce yasakların başladığı sınır yerleri olan (Mi'kat) bölgelerinden birinde niyet ederek giyindikleri dikişsiz, altlı-üstlü iki parçadan oluşan giysi.

 

Benzer Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimleri:

Şiar: Duyuş, düşünüş ve inanıştaki ayırıcı özellik, belgi. Ülkü, düstur.

Kına: Kına ağacının kurutulmuş yapraklarından elde edilen, saç ve elleri boyamakta kullanılan toz.

Süleyman Çelebi: Mevlid ismiyle meşhur Vesiletün necat isimli eserin yazarı olan Türk.

Harem Bölgesi: Sözlükte yasak bölge anlamına gelen "Harem Bölgesi" Mekke ve çevresine verilen bir isimdir. Mekke ve çevresine bu ismin verilmesi, zararlılar dışındak

Altın Oluk: Kâbe’nin damında biriken yağmur sularının Hicr’e akmasını sağlamak için Kâbe’nin kuzeybatı duvarının üzerine yerleştirilmiş oluk. Oluk ilk kez, Hz.

Levhi Mahfuz: Korunmuş levha; Allahü Telalanın takdir ettiği her şeyin yazılı bulunduğu, nasıl olduğu bizce bilinmeyen ve her türlü tesirden korunmuş levha, her şey