İman Nedir? İman Hakkında Kısaca Bilgi

İman Terimi Hakkında Bilgiler

Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak İman:
Tanrı'nın buyruklarına kayıtsız koşulsuz inanılmasıdır.

 

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak İman:
İman, bir şeyi kabul etmek demektir. Dinî bir terim olarak iman, Peygamber Efendimizin Allah'tan getirdiği dine, onun haber verdiği şekilde, aklımızda hiçbir şüphe olmadan inanmaktır. İman etmek sadece dille ezbere bir şeyler söylemekle, bir yerden okumakla olmaz. Kalbimizin de dilimizin dediğine inanması lazımdır.

 

Tasavvufi-Tasavvuf Terimi Olarak İman:
İman, Peygamber Efendimizin (s.a.v.) Allâhü Teâlâ tarafından getirip tebliğ buyurduğu; bildirdiği şeylerin tamamını kabul ve kalbi ile tasdik etmektir. İman, kalbin bu tasdikinden ibarettir. Fakat kişinin, hayatında ve ölümünde kendisine Müslüman muamelesi yapılması için kelime-i şehadeti kalbi ile tasdik edip dili ile söylemesi şarttır.

 

Kur’an-ı Kerim Terimi Olarak İman:
Allah’ın varlığını, birliğini ve Hz. Peygamber’in Allah Teâlâ’dan getirdiği kesin hüküm ve bilgileri kalp ile tasdik etmek, tereddütsüz kabullenip teslim olmaktır.

 

Benzer Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimleri:

Bilinmezcilik (Agnostisizm): 1. Nesnelerin temel özelliklerinin hiçbir zaman bilinemeyeceğini ileri süren felsefe akımı. Din felsefesinde, Tanrı'nın var olup olmadığının bilinemey

Fizik Antropoloji: İnsanın biyolojik yapısında meydana gelen değişmeleri, ırkların kökenini inceler.

Kimlik: Bireyin kendi kişiliğine ait değerlendirmelerinin yer aldığı kişiliğin öznel yanı.

Gözlem: Olayları kendiliğinden oluşan oluşum biçimleri içinde amaçlı ve sistemli olarak izlemek ve kaydetmektir. Sosyolojide, toplumsal yaşamla ilgili olaylar

Beşeri: İnsanoğlu ile ilgili.

Harmoni: Uyum. Bir tümün parçaları arasında bulunan uygunluk.