Jeoloji Terimi Hakkında Bilgiler
Yerkabuğunu oluşturan kayaç ve katmanların yapısını ve evrimini inceleyen bilim dalı.
Yer Bilimi
Yer yapısını inceleyen bilim, yer bilimi.
1- Yer Bilimi, jeoloji Yunanca Geo (Yer ) ve Logos (Bilim) kelimelerinin birleşiminden meydana gelir ve Yerbilimi anlamına gelir. Jeoloji yerküresinin güneş sistemi içerisindeki durumundan onun fiziksel ve kimyasal özelliklerine, oluşumundan bu yana geçirdiği değişikliklere, üzerinde yaşayan canlıların evrimine kadar geniş bir kapsama sahiptir.
2- Dünyanın katı maddesinin, içeriğini, yapısını, fiziksel özelliklerini, tarihini ve onu şekillendiren süreçleri inceleyen bilim dalıdır.
3- Yerin oluşumunu, yapısını, yer kabuğunun gelişim evrelerini ve yer hareketlerini inceleyen bilim dalı.
Dünyanın fiziksel yapısı, faaliyeti ve tarihi ile uğraşan bilim dalı.
Yerbilimi, jeoloji Yunanca Geo (Yer) ve Logos (Bilim) kelimelerinin birleşiminden meydana gelir ve Yerbilimi anlamına gelir. Jeoloji yerküresinin güneş sistemi içerisindeki durumundan onun fiziksel ve kimyasal özelliklerine, oluşumundan bu yana geçirdiği değişikliklere, üzerinde yaşayan canlıların evrimine kadar geniş bir kapsama sahiptir.
Yerbilim, yer bilimi.
Benzer Güvenli Yaşam / Doğal Afet Terimleri:
Sürüklenme: Rüzgârla yığın içinde sürülen veya yüzey düzensizlikleri veya engel gerisinde toplanmış kar veya kum parçacıkları.
Statik Elektrik: Maddelerin birbirine sürtünmesi sonucunda elektron geçişi olmasına ve bu geçiş sonucunda elektron alan atomların (-) yüklü, elektron veren atomların (
Diri Kırık (Aktif Fay): Gelecekte deprem üretmesi beklenen, diğer bir deyişle üzerinde sürekli gerilim birikimi olan ve sismik aktivitesi gözlenen yer kırığı.
Şehir Seli: Şiddetli yağışlarda şehirlerdeki caddelerin hızla akan nehirlere dönüşmesi.
Alüvyon: Kayaçların aşınması sonucu ortaya çıkan ve sular tarafından taşınarak biriktirilen kil, silt, kum, çakıl, taş ve diğer malzemelerin oluşturduğu tabaka
Fırtına: Şiddetli rüzgâr ve yağışlı havalar için verilen genel ad.