Kan Uyuşmazlığı Nedir? Kan Uyuşmazlığı Hakkında Kısaca Bilgi

Kan Uyuşmazlığı Terimi Hakkında Bilgiler

Biyoloji Terimi Olarak Kan Uyuşmazlığı:
Hamilelikte annenin Rh(–), bebeğin Rh(+) olması durumunda annenin kanındaki Rh antikorlarının plasentadan bebeğin kanına geçerek bebeğin alyuvarlarını çökeltmesi olayına kan uyuşmazlığı (eritroblastosis fetalis) denir.

 

Genetik Terimi Olarak Kan Uyuşmazlığı:
Rh(-) bir anne ile Rh(+) bir babadan Rh(+) grubunda bir fetüsün oluştuğu durumlarda ortaya çıkar. Bu durumda fetüsün alyuvarlarında Rh antijeni bulunur. Hamileliğin başlarında anne ve embriyo arasındaki madde alış verişini sağlayan plesanta, bu antijenlerin anneye geçmesini engeller. Ancak doğuma yakın dönemlerde plesantanın geçirgenliğinin artmasıyla fetüsteki Rh antijenleri annenin kanına geçer. Rh(-) grubundaki annenin akyuvarları bu antijene karşı Rh antikoru üretir. Plesanta aracılığı ile fetüse geçen antikorlar, fetüsün alyuvarlarını parçalar. Bu olay "eritroblastosis fetalis" olarak adlandırılır. Sonuçta bebekte kansızlık ve sarılık görülür.

 

Benzer Biyoloji Terimleri:

Nadasa Bırakma: Toprağın mineral eksiğini tamamlayabilmesi için bazı zamanlar bitkilerin ekimi yapılmadan dinlendirilmesi gerekir. Buna nadasa bırakma denir.

Vejetasyon: 1. Bitkinin tohumdan gelişip tekrar tohum verecek hale gelene kadar geçen dönemi. 2. Bir yerdeki ekolojik koşullara bağlı olarak oluşan bitki örtüs

Mutasyon: 1. Canlılarda çevre şartlarıyla meydana gelen ve kalıtsal olan DNA dizisinde ortaya çıkan ve kalıtımla aktarılabilen değişiklik. 2. Genomik DNA diz

Dekurrent: Aşağı doğru sarkarak uzayan. Yaprak ayasının gövde üzerine yapışık olarak aşağı doğru uzaması.

Deaminasyon: Bir molekülden amino grubunun çıkarılması işlemi. Bir aminoasit ya da başka bir organik bileşikten bir -NH2 (amino) grubunun ayrılması.

Dehidrogenasyon: Bir molekülden hidrojen atomlarının ayrılması şeklindeki bir oksidasyon tipi.