Kanun Hükmünde Kararname Nedir? Kanun Hükmünde Kararname Hakkında Kısaca Bilgi

Kanun Hükmünde Kararname Terimi Hakkında Bilgiler

Hukuk Terimi Olarak Kanun Hükmünde Kararname:
Türkiye Büyük Millet Meclisinin çıkardığı yetki kanununa dayanarak, Bakanlar kurulunca belli konuları düzenlemek Üzere çıkarılan yazılı hukuk kuralları.

 

Siyaset Terimi Olarak Kanun Hükmünde Kararname:
TBMM tarafından verilen bir yetki kanununa dayanılarak Bakanlar Kurulu tarafından çıkarılan ve kanun gücünde olan hukuki düzenlemelerdir.

 

Belediyecilik-Kamu Yönetimi Terimi Olarak Kanun Hükmünde Kararname:
Türkiye Büyük Millet Meclisinin bir kanunla (Yetki Kanunu) yetki vermesi üzerine Bakanlar Kurulu tarafından yetki kanunu çerçevesinde belli konuları düzenlemek amacıyla çıkarılan yazılı hukuk kurallarıdır. Bunlar tıpkı kanunlar gibi resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girerler. (Örnek; Bakanlar Kurulunun TBMM'den aldıkları yetki kanunu çerçevesinde memur maaşlarında düzenleme yapmayı içeren Kanun Hükmünde Kararnameler).

 

Benzer Hukuk Terimleri:

Emanet: Alıkonulan eşya, mal veya paranın yargı kararı kesinleşinceye kadar adliyede, Cumhuriyet Savcılığı bünyesinde bir deftere konularak muhafazası.

Müctemian: topluca; toplu olarak

Avukat: Hak ve yasa işlerinde isteyenlere yol göstermeyi, mahkemelerde, devlet dairelerinde başkalarının hakkını aramayı, korumayı meslek edinen ve bunun için

Maada: …başka

Mütâlaa: Görüş; irdeleme; düşünce.

Yerine Getirme Fişi: Hürriyeti bağlayıcı cezalar ile para cezalarının infaz edildiğini, fer'i cezalarda, güvenlik tedbirlerinde sürenin bittiğini, para cezalarının hürriye