Kireç hastalığı Nedir? Kireç hastalığı Hakkında Kısaca Bilgi

Kireç hastalığı Terimi Hakkında Bilgiler

Arıcılık Terimi Olarak Kireç hastalığı:
Etmeni Ascosphaera apis adlı bir fungus (mantar) olan yavru hastalığıdır. Tüm mantarlar gibi nemli ortamları sever. Hastalıklı larvalar mumyalaşmış olup siyahımsı, gri veya beyaz renktedirler. Hastalığın ilk dönemlerinde beyazlaşmış larvalar iki parmak arasında ezilebildiği halde ileri dönemde pirinç tanesi gibi sertleşerek arılar tarafından kovan önüne ve uçuş tahtası üzerine atılırlar.

 

Benzer Arıcılık Terimleri:

Tulumsu yavru (Torba) çürüklüğü: Arıların yavru gıda bezlerinde yerleşip gelişen, larvaların deri değiştirme düzenini bozarak tulumsu bir görünüm alıp pupa dönemine geçişte ölmesi şek

Hemolenf (Böcek kanı, Akkan): Vücut boşluğu sıvısı. Bazı omurgasızlarda, hemosöl adı verilen vücut boşluğu içerisinde bulunan sıvı.

Ana yenileme: Arıların çeşitli sebeplerden dolayı, yeni ana arı yaparak ana arıyı değiştirmesi.

Çiftleşme: Cinsi olgunluğa gelmiş dölsüz ana arının, açık havada ve uçuş sırasında erkek arılardan, yumurtalıklarına döl alması.

Diyastaz: Nişastanın şekerlere dönüşümünü sağlayan enzim.

Hidroksimetil furfural (HMF): Baldaki früktozun bazı asitlerin etkisiyle parçalanması sonucu meydana gelen bir bileşik. Isı etkisiyle tepki(reaksiyon) hızı artmakta olduğundan HMF