Liberalizm Nedir? Liberalizm Hakkında Kısaca Bilgi

Liberalizm Terimi Hakkında Bilgiler

Coğrafya Terimi Olarak Liberalizm:
Liberalizm, özgürlüğü birincil politik değer olarak ele alan bir ideoloji, politika geleneği ve düşünce akımı.

 

Tarih Terimi Olarak Liberalizm:
1-Bireyin özgür olmasını ve ekonomik güçler arasında özgür yarışmayı, devletin bireyler, sınıflar ve uluslar arasındaki ekonomik ilişkilere karışmamasını isteyen siyasal ve ekonomik öğretidir.

2-Ferdi hürriyetleri konu alan ekonomik ve siyasi görüş. Liberal Demokrasi.

 

Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak Liberalizm:
1- Herkese, inanç ve düşünme özgürlüğü tanınmasının gerekli olduğunu savunan, özgür düşünüşe bağlı dünya görüşü, bireyin özgürlüğünü ve ekonomik güçler arasında özgür yarışmayı savunan, bireyler, sınıflar ve uluslararasındaki ekonomik ilişkilere devletin karışmamasını isteyen öğreti.

2- İnsanların özgürce düşünmesini ve özgürce ekonomik girişimde bulunmasını savunan düşünce. İkiye ayrılır: Sosyal Liberalizm (özgür toplumsal yaşamı savunur) ve Ekonomik Liberalizm (özgür ekonomik girişim imkânları yaratılmasını savunur).

Hem ekonomik hem siyasi bir sistemdir. "Bırakınız yapsınlar, bırakınız geçsinler" sloganıyla ortaya çıkmışlardır. Devletin bireyleri tamamen özgür bırakması gerektiğini savunurlar. Gümrükler kalkmalı, ticaret serbestleşmeli, isteyen istediğini üretip istediği fiyata satmalıdır. Üretim kar amacıyla yapılır. Sınıf farklılıklarının doğmasına yol açmıştır.

 

Osmanlı Türkçesi Terimi Olarak Liberalizm:
Serbestlik, özgürlük ve serbestliği esas olan siyasi ve ekonomik düzen.

 

İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Terimi Olarak Liberalizm:
Toplum ve devlette serbestliğin en geniş ölçüde uygulanmasını savunan siyasi ve iktisadi görüş.

 

Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Terimi Olarak Liberalizm:
Devletin bireylerin medeni, iktisadi ve siyasi haklarının önünü açtığı ve serbest piyasayı öne çıkarttığı siyasi ve felsefi akım.

 

Benzer Coğrafya Terimleri:

Ada: Deniz ya da göl suları ile çevrili küçük kara parçası. Dört tarafı sularla çevrili kara parçası.

Boylamın Etkileri: - Boylamın Dünya üzerinde bilinen tek etkisi yerel saat farkları üzerindedir. Not: Aynı Boylam( meridyen ) üzerindeki tüm noktaların yerel s

Nüfus Artış Hızı: 1-Bir yıl içinde, doğum ve ölüm sayısına bağlı nüfus artışına doğal nüfus artış hızı ya da doğurganlık hızı denir. 2-Bir yılın nüfusunun bir önceki

Seracılık: Cam veya plâstikten yapılmış kapalı mekânlarda mevsim dışı sebze ve meyve üretimi.

OECD: Uluslar arası İktisadi İşbirliği kalkınma örgütü

Kültür: 1- Kişisel veya toplum olarak sahip olunan, olayları ve davranışları karşılayan, duyuş, düşünüş şekilleriyle tarih içinde meydana gelen fikir ve sanat