Makale Nedir? Makale Hakkında Kısaca Bilgi

Makale Terimi Hakkında Bilgiler

Türkçe-Dil Bilgisi Terimi Olarak Makale:
Herhangi bir konuda bilgi vermek veya bir gerçeği savunmak için yazılan yazılardır. Makalenin temel öğesi fikirdir. Başlı başına bir konu üzerine yazılan eser, gazete ve dergi ile yayınlanmak üzere yazılan ve herhangi bir konuyu inceleyen yazı da makale olarak isimlendirilir.

 

Edebiyat Terimi Olarak Makale:
1- Bir sonuca varmak amacıyla herhangi bir konuda bir düşünceyi, görüşü açıklamak, savunmak ya da bilgi vermek için kanıtlara, belgelere dayanılarak yazılan yazı.

2- Bir görüş ya da savı öne süren, gazete ve dergilerde bilgi vermek için yazılan, başlıklı ve imzalı yazı.

 

Dil ve Anlatım Terimi Olarak Makale:
1. Bilim, fen konularıyla siyasal, ekonomik, ve toplumsal konuları açıklayıcı veya yorumlayıcı niteliği olan gazete ve dergi yazısı.

2. Bir gerçeği açıklamak, bir konuda görüş ve düşünceler öne sürmek ya da bir tezi savunmak, desteklemek için yazılan yazılara makale denir.

 

Genel Türkçe Terimi Olarak Makale:
Bir görüşü savunmak ispatlamak yada bir konuda bilgi vermek amacıyla bilim, fen, sanat, siyaset vb. konularda yazılan gazete ve dergilerde yayınlanan başlıklı, imzalı düz yazı türüdür.

 

Kütüphanecilik Terimi Olarak Makale:
Bir konu üzerine yazılmış ve genellikle 1-35 sayfa uzunluğunda olan kısa eser. Çoğunlukla bir magazinin, bilimsel derginin veya gazetenin bir parçası olarak basılır.

 

Benzer Türkçe-Dil Bilgisi Terimleri:

Bağlam: İletişim öğelerinin oluşturduğu bütün.

Yardımcı Ünsüz: İki ünlünün bir araya gelmesini sağlayan çoğunlukla "y, n" ünsüzleri.

Dönüşlü Fiil: İşi yapan ve yapılan işten etkilenen gerçek bir öznenin bulunduğu fiillere dönüşlü fiil denir. Dönüşlü fiiller, edilgen fiiller gibi "-l-, ve -n-" ek

Düz Tümleç: Belirtisiz ve belirtili nesnelere verilen isim.

İşteş Eylem: Bir eylemin birden fazla özne tarafından meydana getirildiğini belirten çatılı eylem.Türkçede bu eylem -iş- ekiyle kurulur.

Çekimsiz Fiil: Fiil kök ve gövdelerinden belirli eklerle türetilen; ancak, şahıs ekleri alarak çekime girmediği için yargı bildirmeyen bitmemiş fiil niteliğindeki ad