Mantık Terimi Hakkında Bilgiler
Doğru düşünmenin kurallarını koyan disiplindir. Doğru düşünme, kendini akıl yürütmede, verilen yargılardan sonuç çıkartmada gösterir. Yargı (önerme) ve akıl yürütme (çıkarım) mantığın temel kavramlarıdır. Yargının dayandığı doğru, bilgi doğrusudur. "Şu kalem siyahtır." yargısında, kalemle onun siyah olup olmadığının uygunluğu bilgi doğrusu ile saptanır. Yargılara dayanarak sonuç çıkartmak ise mantık (akıl) doğrusudur.
Gidilecek yol, doğru düşünce.
Doğru bilgiye ulaşmak için düşünceler arasındaki ilişki ve düzeni yöneten ilke ve yasaları saptayan alan mantık (lojik) tır. Mantık doğru düşünmenin kurallarını koyar, ilkelerini saptar. Bilgi kuramı, bilginin objesi ile uygunluğunu temellendirirken mantığın kural ve ilkelerine dayanır.
Doğru düşünme sanatı ve bilimi.
Benzer Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimleri:
Kutsal: Kişilerin, nesnelerin ya da yerlerin yüceleştirilmesi ve değerlerinin Tanrısallaştırılmasıdır.
Uyarıcı (uyaran): 1- Organizmayı etkileyen nesne, fiziksel güç ya da olayları anlatır.
2- Fiziki çevreden ya da organizmadan kaynaklanarak duyu organını harekete geç
Anarşizm(Kargaşacılık): Başta devlet olmak üzere bütün siyasi ve ahlaki kurumları ortadan kaldıran öğreti.
Züvvar: Arapça ziyaretçiler demektir. Mevlevî mukabelesini izlemeye gelen ziyaretçiler için kullanılan bir ifade.
Deizm (İlahçılık): Tanrının varlığını kabul etmekle birlikte tanrının evreni yarattıktan sonra kendi yasasına göre işlemek üzere tek başına bıraktığını söyleyen öğretid
Doğruluk Çizelgesi: Bir bileşik önermenin doğruluk değerini, bileşenlerin doğruluk değerlerinin fonksiyonu olarak belirleyen çizelge.