Meltem Rüzgarları Nedir? Meltem Rüzgarları Hakkında Kısaca Bilgi

Meltem Rüzgarları Terimi Hakkında Bilgiler

Coğrafya Terimi Olarak Meltem Rüzgarları:
Birbirine komşu kara ve denizlerin ya da dağlarla vadilerin, gün içinde (Dünyanın günlük hareketi) farklı ısınması ve soğuması sonucunda oluşan rüzgarlardır.

Meltem rüzgarları ikiye ayrılır:

A.Kara ve Deniz Meltemleri:
1.Kara Meltemi
Gece, kara çabuk soğuduğundan yüksek basınç alanına, deniz daha sıcak olduğundan alçak basınç alanına dönüşür. Bunun sonucunda rüzgar karadan denize doğru eser. Oluşan rüzgara Kara Meltemi denir.

2.Deniz Meltemi
Gündüz, kara hemen ısındığı için alçak basınç alanına, denizler geç ısındığı için yüksek basınç alanına dönüşür. Sonuç olarak rüzgar denizden karaya doğru eser. Oluşan rüzgara Deniz Meltemi denir.

B.Dağ ve Vadi Meltemleri
1.Dağ Meltemi
Gece, yüksek yerler daha çabuk soğur ve yüksek basınç alanına, alçak yerler geç soğur ve alçak basınç alanına dönüşür. Sonucunda rüzgar dağın yamaçlarından vadi içlerine doğru eser. Bu rüzgara Dağ Meltemi denir.

2.Vadi Meltemi
Gündüz, yüksek yerler çabuk ısındığından alçak basınç alanına, soğuk olan çukur vadiler ise yüksek basınç alanına dönüşür. Bunun sonucunda rüzgar vadi içlerinden dağın yamacı boyunca yukarıya doğru eser. Bu rüzgara Vadi Meltemi denir.

 

Benzer Coğrafya Terimleri:

Oksidasyon: Enerji meydana getiren bir kimyasal olay veya genel olarak bir kimyasal maddenin oksijenle birleşmesi. Oksitlenme.

Nüfus Yapısı: Nüfusun yaş grupları, eğitim durumu, etkin nüfus özellikleri.

Kumul: Rüzgârla taşınmış ve bir yerde birikmiş kum yığınları.

Epirojenez: 1- Yer kabuğunda meydana gelen geniş alanlı alçalma ve yükselmelerdir. Aynı zamanda kıta oluşum sürecine verilen addır. 2- Karaların toptan alçalma

Volkanik: 1. Volkanla ilgili: Volkanik kaya. 2. Volkan özelliği taşıyan: Volkanik kaya. 3. İçinde volkan bulunan.

Litolojik Yapı: Kayaçların ve onların oluşturdukları katmanlarında yerkabuğu içindeki düzeni, durumu.