Meltem Rüzgarları Terimi Hakkında Bilgiler
Birbirine komşu kara ve denizlerin ya da dağlarla vadilerin, gün içinde (Dünyanın günlük hareketi) farklı ısınması ve soğuması sonucunda oluşan rüzgarlardır.
Meltem rüzgarları ikiye ayrılır:
A.Kara ve Deniz Meltemleri:
1.Kara Meltemi
Gece, kara çabuk soğuduğundan yüksek basınç alanına, deniz daha sıcak olduğundan alçak basınç alanına dönüşür. Bunun sonucunda rüzgar karadan denize doğru eser. Oluşan rüzgara Kara Meltemi denir.
2.Deniz Meltemi
Gündüz, kara hemen ısındığı için alçak basınç alanına, denizler geç ısındığı için yüksek basınç alanına dönüşür. Sonuç olarak rüzgar denizden karaya doğru eser. Oluşan rüzgara Deniz Meltemi denir.
B.Dağ ve Vadi Meltemleri
1.Dağ Meltemi
Gece, yüksek yerler daha çabuk soğur ve yüksek basınç alanına, alçak yerler geç soğur ve alçak basınç alanına dönüşür. Sonucunda rüzgar dağın yamaçlarından vadi içlerine doğru eser. Bu rüzgara Dağ Meltemi denir.
2.Vadi Meltemi
Gündüz, yüksek yerler çabuk ısındığından alçak basınç alanına, soğuk olan çukur vadiler ise yüksek basınç alanına dönüşür. Bunun sonucunda rüzgar vadi içlerinden dağın yamacı boyunca yukarıya doğru eser. Bu rüzgara Vadi Meltemi denir.
Benzer Coğrafya Terimleri:
Aynı Enlemde Değişmeyen Özellikler: 1. Güneş ışınlarının geliş açısı aynıdır.
2. Dünyanın dönüş hızı aynıdır.
3. Yaşanan gece veya gündüz süresi aynıdır.
NOT: Aynı enlem
Gondwana: Pangaeon'un ikiye ayrılmasıyla güneyde oluşan kara parçası.
Gabro: Amfibol, piroksen, olivin vb. renkli minerallerden oluşan bir tür iri taneli kaya.
Aldehit: Alkolleri oksitlendirme veya asitleri indirgeme yolu ile elde edilen uçucu bir sıvı.
Ova: 1. Bulundukları yerde çevrelerine göre çukurda kalmış, çoğunlukla alüvyonla örtülü, eğimi az, akarsuların derine gömülmediği düzlükler.
2. Çevresin
Stratosfer: Troposferin üstündeki atmosfer katmandır.