Meridyenlerin Özellikleri Nedir? Meridyenlerin Özellikleri Hakkında Kısaca Bilgi

Meridyenlerin Özellikleri Terimi Hakkında Bilgiler

Coğrafya Terimi Olarak Meridyenlerin Özellikleri:
1. Başlangıç meridyeni İngiltere'de Greenwich gözlem evinden geçen meridyendir.

2. Başlangıç meridyeninin 180 tane doğusunda, 180 tanede batısında olmak üzere 360 adet meridyen yayı vardır

3. Meridyenler, 360 derece olan Ekvator çemberinin birer derecelik aralıklara ayrılmasıyla oluşturulmuştur.

4. Bütün meridyenlerin boyları bir birine eşittir.

5. Meridyenler kuzey-güney doğrultusunda uzanırlar.

6. Bütün meridyenler kutuplarda birleşir.

7. Bir birine komşu iki meridyen dairesi arasındaki uzaklık ekvatorda yaklaşık 111 km'dir, Bu uzaklık kutuplara doğru gidildikçe azalır.

8. Meridyenler aynı paralel üzerinde bir birine eşit uzaklıktadır.

9. Ardışık iki meridyen arasındaki yerel saat farkı 4 dakikadır.(Türkiye 26 - 45 Doğu meridyenleri arasındadır.45 - 26=19x4=76 dakika. Türkiye'nin en doğusuyla en batısı arasında 76 dakikalık yerel saat farkı vardır.

10. Başlangıç meridyeninin doğusunda kalan meridyenlere doğu meridyenleri, batısında kalan meridyenlere batı meridyenleri denir.

11. Dünya batıdan doğuya döner bu yüzden doğudaki meridyenlerin yerel saatleri, kendilerine göre batıda olan meridyenlerin yerel saatlerinden daha ileridir.

 

Benzer Coğrafya Terimleri:

Terminal (LNG Terminali): LNG dolu tankerlerinin yaklaşıp boşaltım yapabileceği bir iskele, rıhtım, LNG depolama tankları, tekrar gaza dönüşüm ünitesi ve doğal gazı tekrar sist

Granit: İç püskürük bir taştır. Kuvars, mika ve feldspat mineralleri içerir. Taneli olması nedeniyle mineralleri kolayca görülür. Çatlağı çok olan granit kola

Isınma Isısı (Özgül Isı-Kalori): Bir maddenin 1 gramının sıcaklığını 1 santigrat derece arttırmak için o maddeye verilmesi gereken enerji miktarı.

Kır: 1.Şehirlerin dışında kalan yerler. 2. Ağaçsız, çıplak yerler.

Atık: Ekonomik olarak ömrünü tamamlamış, işe yaramayan, çevrenin doğal yapısını bozan ve çevreye bırakılmış olan katı, sıvı, gaz veya radyoaktif maddeler.

Sarkıt-Dikit: Kalsiyum karbonatça zengin suların mağara tavanından sızarak içindeki kirecin tavanda birikmesi ile sarkıtlar, damlayarak tabanında birikmesi ile diki