Metabolizma Nedir? Metabolizma Hakkında Kısaca Bilgi

Metabolizma Terimi Hakkında Bilgiler

Kimya Terimi Olarak Metabolizma:
Canlı organizmada ya da canlı hücrede gerçekleşen yapıcı ve yıkıcı nitelikteki kimyasal tepkimeler.

 

Fen Bilimleri Terimi Olarak Metabolizma:
1- Canlı organizmada veya canlı hücrelerde hareketi, enerjiyi sağlamak için oluşan biyolojik ve kimyasal değişmelerin bütünü.

2- Tüm canlılarda yapılan beslenme, solunum, boşaltım, büyüme gibi yaşamsal olayların tümü.

3- Canlı organizmanın hücreleri içinde meydana gelen ve enzimlerle kontrol edilen olayların hepsi. Metabolizma ile enerji üretimi ve madde yapımı gerçekleştirilir. ATP üretimi ve protein sentezi iki önemli metabolik reaksiyondur.

 

Biyoloji Terimi Olarak Metabolizma:
1. Canlı organizmanın hücreleri içinde meydana gelen ve enzimlerle kontrol edilen olayların hepsi. Metabolizma ile enerji üretimi ve madde yapımı gerçekleştirilir. ATP üretimi ve protein sentezi iki önemli metabolik reaksiyondur.

2. Bir organizmada meydana gelen kimyasal reaksiyonların tümü ya da bu reaksiyonların bir bölümü (solunum metabolizması gibi).

3. Canlı organizmada veya canlı hücrede meydana gelen yapıcı ve yıkıcı nitelikteki kimyasal olayların tümü.

4. Organizmadaki yapım ve yıkım tepkimelerinin tümü metabolizma olarak adlandırılır.

 

Trafik ve İlk Yardım Terimi Olarak Metabolizma:
Canlı organizmada veya canlı hücrelerde hareketi, enerjiyi sağlamak için oluşan, biyolojik ve kimyasal değişimlerin bütünü.

 

Mutfak - Yemek Terimi Olarak Metabolizma:
Canlı organizmada veya canlı hücrelerde hareketli, enerjiyi sağlamak için oluşan, biyolojik ve kimyasal değişmelerin bütünü. Sindirim sistemi.

 

Genetik Terimi Olarak Metabolizma:
Canlı organizmanın hücreleri içinde meydana gelen ve enzimlerle kontrol edilen olayların hepsi. Metabolizma ile enerji üretimi ve madde yapımı gerçekleştirilir. ATP üretimi ve protein sentezi iki önemli metabolik reaksiyondur.

 

Beslenme ve Diyet Terimi Olarak Metabolizma:
Vücutta yaşama işlevlerini sağlayan kimyasal etki ve tepkilerdir. Metabolizmada üretilen enerji besinlerin parçalanmasıyla sağlanır ve fiziksel iş ya da ısı biçiminde tüketilir. Besinlerin parçalanması için oksijen gereklidir. Artık ürün olarak karbondioksit ve su oluşur.

 

Sağlık-Tıp Terimi Olarak Metabolizma:
Canlı organizmada veya canlı hücrelerde hareketi, enerjiyi sağlamak için oluşan, biyolojik ve kimyasal değişimlerin bütünü.

 

Beden Eğitimi ve Spor Terimi Olarak Metabolizma:
1. Canlı organizmada veya canlı hücrede hareketi, enerjiyi sağlamak için oluşan, biyolojik ve kimyasal reaksiyonların bütünü.

2. Vücutta sürekli olarak meydana gelen kimyasal değişiklikler.

 

Benzer Kimya Terimleri:

Endotermik Tepkime: Isı alarak gerçekleşen tepkime.

Tepkime Entalpisi: Tepkimelerde bağların kırılması için verilmesi gereken enerji ile yeni bağların oluşumu sırasında açığa çıkan enerji arasındaki fark, tepkime ısısını

Homojen Karışım: Madde dağılımı ve özellikleri her yerinde aynı olan karışımlardır. (Çözeltiler, alaşımlar, gaz karışımları v.s.) Homojen karışımda karışan madde çeşit

Bileşik Kaplar: Kesitleri ve şekilleri farklı iki veya daha çok kabın, tabanlarının birleştirilmesiyle elde edilen kaplara bileşik kaplar denir.

Monosübstitüe benzen: Benzene bir grubun bağlanmasıyla oluşan yapının genel adı.

Disproporsiyon: Redoks reaksiyonlarında aynı elementin hem yükseltgenip hem de indirgenmesi