Metafizik Nedir? Metafizik Hakkında Kısaca Bilgi

Metafizik Terimi Hakkında Bilgiler

Kur’an-ı Kerim Terimi Olarak Metafizik:
Fizik ötesi.

 

Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak Metafizik:
1- Doğaüstü konuları ele alan bunları akıl yoluyla açıklamaya çalışan evren ve insanla ilgili çürütülmesi ve ispatlanması mümkün olmayan yorumlar getiren felsefe alanı metafiziktir. Metafizik kavramı Aristo'nun yazılarını düzenleyen öğrencilerince kullanılmış, Aristo'nun fizikle ilgili yazılarından sonra yazılanların Metetafizika (fizikten sonra gelen) olarak adlandırılmasıyla doğmuştur. Metafiziğin konusu Aristo tarafından varlığın ilk nedenlerinin araştırılması olarak belirlenmiştir. Metafizik tarihsel gelişim sürecinde varlığa, bilgiye, insana; Tanrı ve ruh gibi doğaüstü kavramlarla yaklaşmış duyu organlarının kavradığı nesnel gerçekliği dışlamıştır.

2- Varlığın son temelleri, özü ve anlamı üzerine öğretiler. Bilimin ele alamadığı konuları inceleyen bilgi dalı

 

Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak Metafizik:
Tanrı, ruh, ölümsüzlük vb. soyut(deney ve gözlem dışı)konuları ele alan felsefe disiplinidir. Ayrıca metafizik kelimesi duyularla algılanamayan, deney ve gözlem dışı anlamında da kullanılır. Örn:Ruh metafizik bir kavramdır.

 

Benzer Kur’an-ı Kerim Terimleri:

Fetva: İslam hukuku ile ilgili bir sorunun dinî hukuk kurallarına göre çözümünü açıklayan, şeyhülislam veya müftü tarafından verilebilen belge.

Fıtri: Doğuştan.

Kozmoloji: Evrenbilimi.

Tebeu't Tabiin: İslam dininde tabiini görmüş Müslümanlar.

İtaatkâr: 1. Boyun egen, uyan, söz dinleyen, alınan emre göre hareket eden, saygı gösteren. 2. Allah’ın ve elçisinin ortaya koyduğu emir ve yasaklara uyan.

Cezim: Harekesiz harfi gösteren işaret.