Metafizik Terimi Hakkında Bilgiler
Fizik ötesi.
1- Doğaüstü konuları ele alan bunları akıl yoluyla açıklamaya çalışan evren ve insanla ilgili çürütülmesi ve ispatlanması mümkün olmayan yorumlar getiren felsefe alanı metafiziktir. Metafizik kavramı Aristo'nun yazılarını düzenleyen öğrencilerince kullanılmış, Aristo'nun fizikle ilgili yazılarından sonra yazılanların Metetafizika (fizikten sonra gelen) olarak adlandırılmasıyla doğmuştur. Metafiziğin konusu Aristo tarafından varlığın ilk nedenlerinin araştırılması olarak belirlenmiştir. Metafizik tarihsel gelişim sürecinde varlığa, bilgiye, insana; Tanrı ve ruh gibi doğaüstü kavramlarla yaklaşmış duyu organlarının kavradığı nesnel gerçekliği dışlamıştır.
2- Varlığın son temelleri, özü ve anlamı üzerine öğretiler. Bilimin ele alamadığı konuları inceleyen bilgi dalı
Tanrı, ruh, ölümsüzlük vb. soyut(deney ve gözlem dışı)konuları ele alan felsefe disiplinidir. Ayrıca metafizik kelimesi duyularla algılanamayan, deney ve gözlem dışı anlamında da kullanılır. Örn:Ruh metafizik bir kavramdır.
Benzer Kur’an-ı Kerim Terimleri:
Sûr: Kıyametin kopmasını ve kıyamet koptuktan sonra yeniden dirilmeyi duyurmak işin İsrafil adlı melek tarafından üflenilecek olan bir boru.
İma: Dolaylı olarak anlatma, üstü kapalı olarak belirtme. Açıkça belirtilmeyen, dolaylı olarak anlatılan şey.
Teslimiyet: Teslim olma, boyun eğme.
Kefen: Ölünün gömülmeden önce sarıldığı beyaz bez, yakasız gömlek, yakasız mintan.
Tevekkül: 1. Allah'a teslim olmak, güvenmek, dayanmak, bağlanmak ve sığınmak anlamlarına gelmektedir.
2. Herhangi bir işte elinden geleni yapıp daha sonrasın
Kibir: Kendini beğenme, başkalarından üstün tutma, büyüklenme, benlik, gurur.