Mevali Nedir? Mevali Hakkında Kısaca Bilgi

Mevali Terimi Hakkında Bilgiler

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Mevali:
Araplarca, Arap olmayan Müslümanlara verilen isim.

 

Tarih Terimi Olarak Mevâli:
1. Emevilerin Arap olmayan Müslümanlara verdikleri isim.

2. Müslümanlığı kabul etmiş Arap olmayan Müslümanlara azatlı köle manasındaki bu isim verildi. Bunlar Müslüman Arapların üstün tutulmasından rahatsızlık duyuyorlardı. Bu durum, toplumda birlik ve beraberliğin bozulmasında önemli rol oynamıştır.

 

Kur’an-ı Kerim Terimi Olarak Mevali:
Emevi ve Abbasi dönemlerinde Arap olmayan Müslümanlara verilen ad.

 

Benzer Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimleri:

Kadızade-i Rumi: D.Ö. 1337-1421 Matematik, astronomi ve fıkıh alimi olan Kadızade-i Rumi, Semerkandda Timur Hanın oğlu Şahruhtan büyük saygı görerek, Şahruhun büyük o

Niyâz: 1. Yalvarma, yakarma. 2. Duâ etmek demektir.

Rükû: Sözlükte eğilmek manasına gelir. Namazda eller dizlere erecek ve sırt ile baş, düz bir şekil oluşturacak biçimde öne doğru eğilmektir.

Levh-i mahfuz: Olmuşların ve olacakların, zamandaki bütün anların ve mekandaki bütün varlıkların, kısacası, her şeyin yazılı bulunduğu bir İlâhî muhafaza levhası; İl

Otorite: Bir toplumun sosyal ve kültürel yapısına uygun olarak ortaya çıkan kurumsallaşmış güç kullanımı, alanında üstün olarak kabul edilen kimse, yetke.

Kelime-i Tevhid: "Lâ ilâhe illallâh muhammedün rasûlullâh - Allahtan başka ilah yoktur, Muhammed (sav) onun peygamberidir " anlamındaki söz.