Milliyetçilik Nedir? Milliyetçilik Hakkında Kısaca Bilgi

Milliyetçilik Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Milliyetçilik:
Bireylerin ait oldukları milletin varlığını ve birliğini sürdürmesi ve yüceltmesi için diğer bireylerle ortak çalışma bilincine sahip olmasıdır. Atatürkçülüğün altı ilkelesinden biridir.

 

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Milliyetçilik:
Milliyetçilik; milletini sevmek, milletini yüceltmek, birlik ve beraberliğin korunması için çalışmaktır.

. Atatürk milliyetçiliği, Türk ulusunun bağımsızlığını her şeyin üstünde tutar. Akılcıdır, gerçekçidir. Ortak vatan, dil ve kader birliği kavramları bu ilkeyle ilgilidir.

Özellikleri:
- Milli birlik ve beraberliği esas alır.
- Milletini seven herkes ülkesinin kalkınması için çalışmalıdır.
- Kendisini Türk ulusuna adayan herkes Türk'tür, ilkesini benimser.
- Kaynağını Kurtuluş Savaşı oluşturur. Çünkü milliyetçilik ilkesi Kurtuluş Savaşı kazanılmasında etkin bir rol oynamıştır.
- Birleştirici ve bütünleştiricidir.
- Irkçılığa karşıdır: Türk ulusuna bağlı olan, kendini Türk sayan herkes Türk milletinin bireyidir

 

Benzer Tarih Terimleri:

Mecidiye: Osmanlı döneminde kullanılan ve zamanın Osmanlı altınının beşte biri ya da yirmi kuruş değerinde olan gümüş sikkedir. Adını Sultan Abdülmecit't

Bilimsel Tarih: Olayları yer ve zaman göstererek neden-sonuç ilişkisi içinde bilimsel olarak inceler. Tarih bilinci bu sayede ortaya çıkmıştır.

Mozaik: Küçük boyutlu renkli cam ya da taş parçacıkların ıslak harç içine birbirlerine bitişik olarak yerleştirilmesiyle oluşturulan resim veya bezeli yüzey.

Mülazım: 1- Atanmak için sıra bekleyen müderris ya da kadı adayları. 2- Stajyer anlamında kullanılan bir deyim. 3- Eskiden teğmen.

Jaketatay: Erkeklerin resmi ziyaret ve davetlerde giydikleri, siyah kumaştan yapılmış, etekleri uzun ve ön köşeleri yuvarlak kesilmiş, arkası uzunca

Gaziyan-ı Rum: Osmanlı Kuruluş Dönemi'nde ilk fetihlerde savaşa katılan Alevi dervişlerinden oluşan dinsel ve askeri birliktir.