Mutasavvıf Terimi Hakkında Bilgiler
1. Tasavvufa bağlanan ve o yolda yürüyen kimse. (Tasavvuf: Allah'ın birliğini ve evrenin oluşumunu varlık birliği Vahdet-i vücud anlayışı ile açıklayan dinî ve felsefî akım)
2. Tasavvuf inançlarını benimseyip kendini Tanrı’ya ve Tanrısal hikmete vermiş, tasavvufla uğraşan, gizemciliği yaymaya çalışan kimse.
1. Tasavvufçu, tasavvufu yaymaya ve tanıtmaya çalışan, tasavvuf yoluna giren kimse.
2. İslam’ın ahlaki değerlerini hayata katmayı ön plana çıkaran; insanın benliğini karartan, inançsızlık, cimrilik, korkaklık, kin, haset ve dedikodu gibi kötü davranışlardan kişiyi uzaklaştırmaya çalışan kimse.
3. Nefsin bütün mertebelerini geçmeye çalışarak nihai hakikati elde etmeye ve Hakk’a ulaşmaya çalışan, insani davranışlarda İslam’ın ahlaki prensiplerini huy ve karakter hâline dönüştürmeyi amaçlayan ve bütün bunları gerçekleştirmek için tasavvuf yoluna giren kimse.
1. Tasavvuf inançlarını benimseyerek kendini Allah'a adamış kimse, herhangi bir tasavvuf yolunda mertebe katetmiş kişi.
2. Gafletten uzak olarak her an Hakk'ı zikreden, kalbini manevi kirlerden temizleyen ve Allah'tan başka her şeyi gönlünden çıkaran, ruhunu Hakk'kın zikriile süsleyen tasavvuf ehline mutasavvıf denir.
Tasavvuf inançlarını benimseyerek kendini Allah'a adamış kimse, sofi.
Benzer Tarih Terimleri:
Tezkire: 1- Aynı şehir ve kasabada bulunan resmî dairelerin birinden ötekine ve halkın birbirine yazdıkları kağıt.
2- Resmî dairelerde yazı işlerinde buluna
Haniflik: Hz. İbrahim'in (as) dinine inanan kişilere hanif denir. Hanifler; Allah'ın birliğine inanır, puta tapıcılığı reddeder ve Kureyş'in puta tapıcılıkla il
Yazısız Kaynaklar: Üstünde harf ve yazı karakteri bulunmayan kaynaklardır. Genel olarak Tarih Öncesi Devirlerin ve İlk Çağ tarihinin aydınlatılmasında kullanılır.
Fakih: 1-İslam hukukçusu, hukuk bilgini.
2-Fıkıh bilimlerinde hüküm verme yetkisi olan kişi.
İhtisap: 1- Hesap sorma.
2- İhtisap dairesinin aldığı vergi.
3- Osmanlıda yeniçeri ocağının kaldırılmasından sonra şehirlerin güvenliğini sağlamak amac
Divanı Saltanat: Türkiye Selçuklu Devleti'nde askeri, idari, mali ve hukuki bütün devlet işlerinin karara bağlandığı ve en yüksek yönetim organına Divan-ı Saltanat vey