Parlamento Nedir? Parlamento Hakkında Kısaca Bilgi

Parlamento Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Parlamento:
Belirli sürelerle ve belirli bir süre için, yurttaşların oylarıyla seçilen milletvekillerinin oluşturduğu, ülkenin yasalarını yapan, devlet bütçesini çıkaran, hükümetini denetleyen ve anayasaya göre daha başka görevleri ve yetkileri bulunan meclis ya da meclsler.

 

Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak Parlamento:
Halkın oyu ile seçilen ve yasama gücünü kullanan milletvekillerinin oluşturduğu meclistir. Parlamentonun temel görevi yasa yapmak, yasa değiştirmek, işlevini yitiren yasaları yürürlükten kaldırmaktır. Bunun yanı sıra parlamento, hükümetleri oluşturur ve çalışmalarını denetler, yaptığı bütçe ile devletin parasını harcama yetkisini hükümete verir.

 

İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Terimi Olarak Parlamento:
Başlıca görevi kanun yapma(yasama), devlet bütçesini çıkarma, hükümeti denetleme olan ve üyeleri halkoyu ile belirli bir süre için seçilen meclis.

 

Parlamento (TBMM) Terimi Olarak Parlamento:
Başlıca görevi yasama, devlet bütçesini çıkarma, hükûmeti denetleme olan ve üyeleri halkoyu ile belirli bir süre için seçilen meclis veya meclisler, yasama kurulu, yasama meclisi, yasama organı.

 

Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Terimi Olarak Parlamento:
Başlıca görevi yasama, devlet bütçesini çıkarma, hükûmeti denetleme olan ve üyeleri halkoyu ile belirli bir süre için seçilen meclis veya meclisler, yasama kurulu, yasama meclisi, yasama organı.

 

Benzer Tarih Terimleri:

Hümanizm (İnsancılık): XIV. yüzyılda Avrupa'da, ortaçağ'ın skolastik düşüncesine karşı doğan ve eski Yunan ve Latin kültürünü en yüksek kültür örneği olarak gören ve onun

Tirkeş: Ok mahfazası.

Humbaracı Ocağı: Osmanlı ordusunda humbara denilen top mermilerini ve çeşitli bombaları yapan ve kullanan askeri ocaktır. XVI. yüzyılda oluşturulmuş, 1826 yılında

Çoğulculuk: Toplumsal yaşamda her türlü düşüncenin, eğilimin, gerçekliğin var olmasını, eşitliği ve özgürlüğü savunan görüş.

Kaftan: Değerli kumaştan ve genellikle ipekten yapılan uzun, süslü elbise. Osmanlı devrinde önemli hizmetler görenleri ödüllendirmek için hediye edilen özel b

Oligarşi Devlet: Aristokratik. Seçkinlerin kararlarına dayalı devlet yönetimidir. Yani bir gurubun yönetimde egemen olduğu yönetim biçimidir. Oligarşi devletlerde yöne