Pozitivizm (Olguculuk) Nedir? Pozitivizm (Olguculuk) Hakkında Kısaca Bilgi

Pozitivizm (Olguculuk) Terimi Hakkında Bilgiler

Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak Pozitivizm (Olguculuk):
Doğa bilimlerinin hızlı bir biçimde geliştiği 19. yüzyılda doğmuştur. Felsefi sistemler yaşadıkları çağın özelliklerinden etkilenerek biçimlenir. Pozitivizm de 19. yüzyıla damgasını vuran doğa bilimlerinden etkilenerek doğmuştur. Pozitivizm ancak duyu verilerine ve deneye dayanan olgusal dünyanın bilinebileceğini ve bu bilgiye de bilim aracılığı ile ulaşılabileceğini savunur.

 

Benzer Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimleri:

Tutarlılık: 1- Akıl ve mantık ilkeleri ile uyumlu olma(Akla mantığa uygunluk) 2- En az bir yorumlaması doğru olan önermelerin özelliği.

Hedonizm (Hazcılık): Yaşamın anlamını hazda gören anlayış. Ahlaki eylemin amacını hazda bulan ahlak öğretisi. Ahlaksal eylemin amacının haz olduğunu savunan öğretidir.

Deneysel Yöntem: 1- İncelenen olayla ilgili neden sonuç ilişkilerini saptamak üzere araştırmacının uygun laboratuar koşullarında hazırladığı ve incelediği kişi ya da n

Mutluluk Ahlakı: Eylemlerin amacının, insanın mutluluğu (eudaimonia) olduğunu öne süren ahlak öğretisi.

Ceza: Bir davranıştan sonra verildiğinde o davranışı bastıran, hoş olmayan/itici uyarıcı.

Beğeni: Sanat eserlerini, insan elinden çıkma ürünleri, birtakım kurallara dayanmadan salt duyum ve deneyim yoluyla yargılama yetisi, sanat eserlerindeki iyi