Radyoaktif Kirlilik Nedir? Radyoaktif Kirlilik Hakkında Kısaca Bilgi

Radyoaktif Kirlilik Terimi Hakkında Bilgiler

Biyoloji Terimi Olarak Radyoaktif Kirlilik:
Radyoaktif maddelerin ekosistemde birikerek belirli değerlerin üzerine çıkmasına radyoaktif kirlilik denir.

Nükleer santraller, röntgen ve tomografi cihazları gibi etkenler radyoaktif kirliliğe neden olur.

Radyoaktif kirlilik; canlılarda mutasyona yol açtığı gibi başta kanser olmak üzere radyasyon yanıkları, genetik bozukluklar ve bağışıklık sistemi hastalıklarına neden olur.

 

Fizik Terimi Olarak Radyoaktif Kirlilik:
Radyoaktivite, bazı maddelerin atomlarının bozunarak enerji yaymasıdır. Radyoaktif maddelerin neden olduğu kirliliğe radyoaktif kirlilik denir. İnsan eliyle ya da doğal olarak nükleer reaksiyonlar sonucu oluşan radyoaktif yan ürünlerin çevreye bırakılması ile radyoaktif kirlilik oluşur.

 

Benzer Biyoloji Terimleri:

Hepatit: Derinin, dokuların ve organizmadaki sıvıların sarı bir renk almasıyla beliren hastalık, karaciğer yangısı.

Gametogenez: Gametlerin üretilmesine yol açan özelleşmiş hücre bölünme serisi.

Aerobik Solunum: 1. Havadan oksijen alınarak karbonhidratların parçalanması yoluyla karbon dioksit, su ve enerjinin açığa çıkması. 2. Hücrede yalnız moleküler oksij

Anizogami: Farklı şekil, büyüklük ve yapıdaki gametlerin birleşimiyle yapılan eşeyli üreme şekli. - Gametler şekil ve büyüklük olarak farklıdır. - İkisi de h

Simbiyozis: İki değişik organizmanın birlikte yaşaması. (ortak yaşam) Bu tip yaşam mutualizm, kommensalizm, parazitizm ya da amensalizm biçimlerinde olabilir.

Ekosistem Ekolojisi: Ekosistemlerin yapısını ve işleyişini inceleyen ekolojinin alt dalına ise ekosistem ekolojisi adı verilmektedir.