Ritim Nedir? Ritim Hakkında Kısaca Bilgi

Ritim Terimi Hakkında Bilgiler

Yapı-Dekorasyon Terimi Olarak Ritim:
Bir desenin, dokunun veya rengin, mekanın birden fazla köşesinde kullanılmasını ifade eder.

 

Edebiyat Terimi Olarak Ritim:
1- Şiirde, hecelerdeki vurgu, uzunluk, kısalık, kalınlık, incelik, yükseklik gibi ses özelliklerinin ve duraklarının düzenli bir şekilde tekrarlanmasından doğan uyum.

2- Şiirde hecelerin vurgu, uzunluk, yükseklik gibi ses özelliklerinin, durakların düzenli biçimde yinelenmesinden doğan ses uyarlığı.

 

Müzik-Dans Terimi Olarak Ritim:
Seslerin belirli bir süre içerisinde ahenkli ve düzenli sıralanmasını sağlayan unsurdur. En geniş anlamıyla, müziğin zaman içinde akışına denir. Tartım. Güçlü ve güçsüz vuruşların düzenli aralıklarla yinelenmesi. Bu yinelenmenin bir kalıp halindeki oluşumu, ölçüyü yaratır.

Ritim aslında sadece müziğe has bir şey değil, doğada ve evrende var olan bir olgudur. Kalp atışı, gece ve gündüzün hiç durmadan birbirini izlemesi, nefes alış-verişi buna örnektir. Müzikte ise, vuruşlar bir araya geldiğinde gruplanır, vurgu aldığı vuruşa göre, ikili ya da üçlü gruplar oluşturur.

Müzikte Basit Ritimler
Örnek : 2/4 , 3/4 , 4/4 (C) şeklinde gösterilirler.

Müzikte Bileşik Ritimler;Basit Ritimlerin birbirine eklenmesiyle oluşurlar.
Örnek: 5/8 , 6/8 , 7/8 , 8/8 , 9/8

 

Beden Eğitimi ve Spor Terimi Olarak Ritim:
Zamanlama ve zamanlama içerisinde doğru olanı yapma. Uyum.

 

Dil ve Anlatım Terimi Olarak Ritim:
Şiirde hecelerin vurgu, uzunluk, yükseklik gibi ses özelliklerinin, durakların düzenli bir biçimde yinelenmesinden doğan ses uyarlığı.

 

Tiyatro Terimi Olarak Ritim:
Olayların düzenli aralıklar tekrarlanması niteliği.

 

Benzer Yapı-Dekorasyon Terimleri:

Abanoz: Abanozgiller familyasından olan bir ağaç türü. Ağır, sert ve siyah renkli kerestesi çok iyi cila tutar ve mobilya yapımında kullanılır.

Elastisite: Yüklerin kaldırılması ile ilk şekillerine geri dönme özeliğidir. Yüklemenin büyüklüğüne bağlı bir özelliktir.

Örtücülük: Boyanın, yüzeyi veya önceden uygulanan boyayı ve yüzeydeki lekeleri kapatma veya örtme kabiliyeti. Boyanın pigmenti ile örtücülük sağlanır.

Art Nouveau: 1890'li yıllarda ve 1900'lü yılların başında Avrupa'da ve Amerika'da gelişen, dekorasyonda ve mimaride kullanılan bir süsleme stili. Çiçek motiflerini

Yapay Aydınlatma: Yapma ışık kaynaklarından üretilen ışığın, görsel konfor gereksinmelerini karşılamak üzere tasarlanan aydınlatma sistemi olarak tanımlanabilmektedir.

Plan: Bir yapının yatay bir düzlemle kesildiği varsayılarak çizilen yatay kesiti. Yapının inşa edilebilmesi için, gerekli tüm projenin bölümlerini meydana g