Samerra Terimi Hakkında Bilgiler
Abbasi İmparatorluğu'nun yönetim merkezi, Bağdat'ın 100 km. kuzeyindeki kent. Halife Mutasım zamanında 836'da Türk kumandanlarından Eşnas tarafından temeli atıldı. 836-892 yılları arasında burada sekiz Abbasî halifesi hüküm sürdü. Samarra bir kent olmaktan çok saraylar, köşkler, kışlalar, devlet daireleri ve ibadethanelerden oluşan bir merkezdi. İslam sanatının zengin örneklerine rastlanan yerlerden biridir. 848-852 arasında halife Mütevekkil'in yaptırdığı Samarra Camii, dünyanın en büyük camiidir. 240x157 m. boyutlarındaki cami, ziggurat biçiminde yapılmış çok özgün bir minareye sahiptir.
Benzer Tarih Terimleri:
Duyun-U Umumiye İdaresi: Genel borçlar yönetimi demektir. Yakınçağ'da ekonomik yönden büyük bir çöküntüyü yaşayan Osmanlı İmparatorluğu, 1854 yılında (Kırım Savaşı sırasınd
Tahtacı: Genellikle ağaç işleriyle uğraştıkları için, Anadolu'nun kimi yerlerinde, özellikle Toros Dağları'nda yaşayan Türkmen, göçebe Alevilere verilen ad.
Okka: Eskiden kullanılan 1283 gramlık bir ağırlık ölçüsü birimi
Apollon: Eski Yunan'da ışık tanrısı olup, şiir, müzik, dans, aydınlık , durgunluk ve ölçülü gücü simgeler. Sembolü ok ve gümüş yay ile lirdir.
Fosil (Taşıl): Jeolojik çağlarda toprak altında gömülerek kalmış, taşlaşmış veya kömürleşmiş hayvan, bitki kalıntıları veya izleridir.
Hatt-I Hümayun: Osmanlı Padişahlarının yazdığı en büyük devlet emri ve buyrukları.