Farz Terimi Hakkında Bilgiler
İslam inanışına göre, çok gerekli haller dışında, tanrı buyruklarına uyulmasının zorunlu olduğu anlamına gelmektedir. İslamda 32 farz vardır.
1. Allah'ın Kur'an-ı Kerim'de ve Peygamber Efendimizin hadislerinde kesin olarak yapılmasını emrettiği işlere farz denir. Yapılması din yönünden kesin şekilde gerekli olan herhangi bir görevdir. Farz-ı Ayn ve Farz-ı Kifaye diye ikiye ayrılır.
2. İslam dininde, özür olmadıkça yapılması zorunlu, yapılmaması günah sayılan ibadet. Farzların yapılmasında büyük sevaplar vardır. Özürsüz olarak yapılmamaları, Allah'ın azabını gerektirir.
3. Dinde yapılması kesinlikle istenilen terki de kesinikle yasaklanan işlerdir. Farzı yerine getiren sevap kazanır, terkeden ise günahkar olur. Farzı inkar eden kimse ise dinden çıkar. Namaz, oruç, zekat, ana-babaya itaat... Gibi
4. İslâm dînince,yapılması kesin yasak olduğu Kur'an'daki ayetlerle sabit olunan hal ve davranışlardır.Bunlardan bazıları; Hırsızlık, Bir insanı öldürmek,Alkol kullanmak,Kişinin, geçimini faiz ve kazancı nereden geldiği belli olmayan haram lokmalardan temin etmemesi, Zina,Gıybet (dedikodu)vs. yasaklardan kaçınması, Allah'ın emrettiği ölçülerde tesettüre sadık kalması, Namaz kılması, Ramazan orucunu tutması, Zekât'ını vermesi vb. emirlere FARZ denir.
zorunlu; baş koşul; boyun borcu; çok gerekli; varsayma
İslam dininde, özür olmadıkça yapılması zorunlu, yapılmaması günah sayılan ibadet.
Benzer Tarih Terimleri:
Navlun: Gemi kirası. Gemiye yüklenen malın taşınması için istenen ücret.
Postnişin: Bir tekkenin, özellikle bir Mevlevi tekkesinin şeyhi olan kimse.
Ortadoğu: Türkiye, Kıbrıs, Lübnan, İsrail, Ürdün, Mısır, Arabistan, Suriye, Irak ve İran'ı içine alan coğrafi bölge.
İktidar: Bir işi başarabilme yetkisi ve yeteneği.
Vere: Bir kalenin veya tahkim edilmiş bir yerin teslimi.
Tablet: Eski Mezopotamya ve Anadolu uygarlıklarından kalma, üzeri yazı ya da resimli pişmiş topraktan yapılmış küçük levha.