Sera Etkisi Nedir? Sera Etkisi Hakkında Kısaca Bilgi

Sera Etkisi Terimi Hakkında Bilgiler

Fen Bilimleri Terimi Olarak Sera Etkisi:
Yer atmosferine de su buharının da içerisinde bulunduğu sera gazı olarak adlandırılan gazlar, güneşten alınan enerjinin bir kısmının uzaya tekrar dönmesini önler, böylece yer yüzeyinin olduğundan daha fazla ısınmasına sebep olurlar, bu olaya sera etkisi denir.

 

Coğrafya Terimi Olarak Sera Etkisi:
1- Başta karbondioksit olmak üzere bazı atmosferik gazlar sera camının etkisini andırır bir etkiye sahiptir; ışığı geçirir ama ısıyı içerde tutar ve ısı artışına yol açar. Atmosfer ile yer arasındaki ısı dengesi, sanayileşmedeki ve fosil yakıtların yanmasındaki artıştan kaynaklanan atmosferik karbon dioksit artışlarından etkilenir; bu ise atmosferdeki ortalama ısıyı yükseltir. Bu gelişmenin, buzulların erimesi ve okyanusun yükselmesi gibi geniş kapsamlı sonuçlar doğuran iklim değişmelerine yol açmasından korkulmaktadır.

2- Kömür, doğal gaz ve petrol gibi fosil yakıtların geniş ölçüde kullanılmasıyla ortaya çıkan karbondioksidin dünya ölçeğinde iklim düzensizliklerine ve yerkürenin ısınmasına neden olmasıdır.

3- Güneş ışınlarının yeryüzüne çarpıp ısı enerjisi haline dönüşmesi sırasında, bu enerjinin uzaya yayılmasını önleyen ve bir manto gibi görev yapan, karbon dioksit, tozlar, su buharı, partiküller vs. maddelerin ısıyı absorbe ederek, dünyanın giderek ısınmasına sebep olduğu olay.

 

Uzay ve Astronomi Terimi Olarak Sera Etkisi:
Bir gezegen atmosferinin dışarı giden kırmızıöte ışınları tutması sonucu yüzey sıcaklığının artması olayı.

 

Genel Türkçe Terimi Olarak Sera Etkisi:
Atmosferde bulunan bazı gazlardan dolayı Dünya'nın gündüz çok ısınmaması, gece ise çok fazla soğumaması durumu.

 

Biyoloji Terimi Olarak Sera Etkisi:
1. Güneş’ten gelen ışınların büyük bir bölümü uzaya yansıtılırken bir bölümü de atmosfer tarafından tutularak ısının artmasına neden olur. Çeşitli nedenlerle atmosferde oranı artan karbondioksit, metan, su buharı ve diğer gazların oranının artması, atmosferin daha fazla ısı tutmasına neden olur. Bu duruma sera etkisi denir.

2. Ototrof canlılar, CO2 ve su kullanarak organik besin maddelerini sentezler. Oksijenli solunum ve etil alkol fermantasyonu sonucunda ise atmosfere CO2 verilir. Su yosunları ve kara bitkileri, fotosentez yaparak atmosferdeki CO2 oranını düşürürler. Ancak kömür, doğal gaz, fosil yakıtların kullanımı; hücre solunumu, yanardağlar ve orman yangınları atmosferin CO2 oranını artırır. Atmosferdeki CO2 oranı % 0,3'tür. Atmosferdeki CO2 oranının yükselmesi atmosferin ısınmasına neden olur. Bu duruma sera etkisi denir.

 

Benzer Fen Bilimleri Terimleri:

Sekretin: On iki parmak bağırsağının salgıladığı hormon.

Trahom: Göz kapaklarının altında birtakım kabarcıkların belirmesiyle başlayan,tedavi edilmezse kirpiklerin içeriye kıvrılması,saydam tabakada yaralar çıkması

Uyartı: Bir uyarının sinir hücresinde oluşturduğu kimyasal veya elektriksel değişmeler.

Evrim: Canlı türlerinin uzun zaman içinde değişip geliştiğini açıklayan teori.

Ülser: Sindirim organlarında özellikle mide ve onikiparmak bağırsağında görülen yara.

Klonlama: Bir canlı hücresinden o canlı ile aynı genetik özellikleri taşıyan yeni canlıların çoğaltılması.