Şive Terimi Hakkında Bilgiler
Bir dilin değişik bölgeler, yöreler veya sınıflara göre gösterdiği söyleyiş özelliği.
Bir dilin, konuşulduğu sınırlar içinde bölgelere ve değişik kültür düzeylerine göre söyleyiş özelliği.
Bir dilin değişik kültür düzeylerine göre farklı biçimlerde konuşulma özelliği.
1. Bir dilin bilinen tarihsel süreci içinde ortaya çıkan, ses ve biçimsel farklılıklar gösteren kollarından her biri.
2. Şive bir dilin, bilinen tarihi seyri içinde ayrılmış olup bazı ses ve şekil ayrılıkları gösteren kolları, bir kavmin ayrı kabilelerinin birbirinden farklı konuşmalarıdır... Kırgızca, Kazakça, Özbekçe, Azeri ve Osmanlı Türkçesi vb. Türkçenin şiveleridir."
Söyleyiş özelliği. Konuşma tarzı.
Herhangi bir dilden, bilinen tarihi seyir içinde veya daha önceden ayrılmış olup ses, şekil ve kelime ayrılıkları gösteren kollara şive adı verilir.
Örneğin; Türkçeden tarih içinde bilinen zamanlarda ayrılmış olan Azerbaycan, Kazak ve Özbek Türkçesi gibi şiveleri mevcuttur.
Benzer Sunuculuk-Televizyonculuk Terimleri:
Portal: Canlı haberler, söyleşi odaları, elektronik posta, alışveriş, rehberler, farklı sitelere bağlantılar vb. pek çok içeriği bir arada bulunduran internet
Güncel Olmayan Olay: Geçmiş zamanda meydana gelen ancak etkileri içinde bulunulan zamanda devam eden olay.
Telif Hakkı: Yasalarla belirli kişilere verilmiş, herhangi bir bilgi veya düşünce ürününün kullanılması ve yayılması ile ilgili haklar.
Haber Yazım Şablonu: Haberin başlık, spot, ara başlık vb. yazım öğelerini gösteren şablon.
Kapalı Uçlu Soru: "Evet" ya da "hayır" gibi kısaca cevaplanabilecek, muhatabından derinlikli bilgi/yorum talep etmeyen soru.
Tonlama: İfadeye bir fikir, duyuş, heyecan, yumuşaklık, sertlik ayırtısı katmak üzere seslerde meydana getirilen uzatma, perde değişikliği gibi başkalıklar.